A családvédelmi akciótervről kezd tárgyalni a parlament

facebook megosztás

Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament kedden harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentheti a tavalyi év végére visszanyúló fegyelmi ügyekben, szerdán pedig a kormány családvédelmi akciótervéhez kapcsolódó törvénymódosításokat kezdheti tárgyalni.    

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés ezúttal is hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A parlament ezután előbb megtárgyalhatja, majd határozatot is hozhat a jobbikos Farkas Gergely mentelmi ügyében. Polt Péter legfőbb ügyész egy választási csalás miatt indult ügyben indítványozta az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését.    

A képviselőknek ezúttal is két óra áll majd rendelkezésre az interpellációkra, míg az azonnali kérdéseket további egy órában tehetik fel a kormány tagjainak.     

A keddi ülésnap a Magyarország náci megszállását követő tragikus eseményekre történő emlékezéssel kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat határozathozatalok követik.    

A Ház ekkor dönthet egyebek mellett harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, akiket a házelnök javaslatára azért büntethetnek, mert megzavarták, illetve akadályozták a parlament tavaly december közepi ülését.     

A szavazások után kezdődhet általános vita a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról.    

Az emberi erőforrások minisztere javaslatában a személyi jövedelemadóról szóló törvény változtatását kezdeményezi a babaváró támogatás és a nagycsaládok személygépkocsi-vásárlási támogatása érdekében. Az indítvány emellett tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető, legfeljebb 10 millió forint összegű babaváró támogatás kamatmentes kölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.        

Szerdán a közigazgatási bíróságok függetlenségére további garanciákat biztosító fideszes javaslatot tárgyalhatják az elsők között, majd napirendre kerülhetnek klímapolitikai törvénymódosítások is.     

Az Országgyűlés következő ülése március 25-én, hétfőn ér véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.