Az ÁSZ harmadik alkalommal készítette el integritási felmérését

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) harmadik alkalommal végzett felmérést az állami és önkormányzati többségi tulajdonú társaságok integritási (korrupciós kockázati) helyzetéről - tájékoztatta a számvevőszék az MTI-t a honlapjára kikerült elemzésről.     

A felmérésben az ÁSZ 1193 köztulajdonú gazdasági társaság részvételével azt vizsgálta, hogy a társaságok működési feltételeiben milyen gyakorisággal vannak jelen az integritásukat veszélyeztető tényezők, és ezekkel szemben milyen mértékben építettek ki kontrollokat (védelmi rendszereket).     

Az ÁSZ kiemelte: a felmérés alapján a közfeladatot ellátó, közszolgáltatást nyújtó társaságok átlagos integritási veszélyeztetettsége magasabb, mint a csupán piaci szolgáltatást nyújtóké.    

A társaságoknál az uniós támogatások magas szintje ugyancsak lényegesen növeli az integritási kockázatot - közölték.     

A felmérés általános tendenciaként azonosította, hogy a társaságok méretének növekedése együtt jár veszélyeztetettségük emelkedésével.    

Az ÁSZ ismertette: magasabb a kontrollszintje azoknak a társaságoknak, amelyek rendszeresen beszámolnak a felügyelőbizottság, illetve a tulajdonos felé, rendszeresen értékelik a társaság által megfogalmazott stratégiai célok teljesülését.   

A számvevőszék 2018-as felmérésében részt vett 1193 köztulajdonú gazdasági társaság csaknem 60 százalékkal több, mint 2017-ben. A vizsgálatot a számvevők tavaly november-decemberben bonyolították le.

MTI