Bántalmazták a kanizsai Idősek Otthona intézményvezetőjét – az elkövető nő bűntett miatt mehet a bíróságra

Egy zalaegerszegi születésű, 64 éves női látogató ütötte meg a nagykanizsai Idősek Otthona intézményvezetőjét, miközben az édesanyját akarta elvinni az otthonból. A durvasága miatt nemsokára közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt mehet majd a Nagykanizsai Járásbíróság „elejibe”. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy zalaegerszegi születésű, 64 éves nő és a fia az egyik nagykanizsai Idősek Otthonában voltak látogatóban, még a tavalyi esztendő decemberének végén a nő édesanyjánál, aki az otthonban lakott. Ennek során bejelentették az éppen az intézményben tartózkodó, egyébként szabadságon levő intézményvezetőnek, hogy az ápolt elhelyezésével, ellátásával elégedetlenek. Ezért kérték, hogy őt magukkal vihessék és a továbbiakban ők gondoskodhassanak róla.

Az intézményvezető és a látogatóba érkezett személyek között erre indulatos szóváltás alakult ki. A vezető az irodájába hangoskodva bejutó nőt kiküldte, majd telefonon beszélt az ápolttal kapcsolatot tartó fiával. Vele megegyezett abban, hogy az ápoltat kiadhatják a testvérének. Ezt követően a társalgóban folytatódott a személyeskedő vita a látogatók részéről, amelynek során az intézményvezetőre és az intézményre is becsmérlő kijelentéseket tettek. Az intézményvezető épp egy iratköteget helyezett az asztalra, az őt ért szidalmak és kritika miatt indulatos állapotban. Mindeközben a társalgóban levő asztalnál, a helyzettől ugyancsak felzaklatott lelkiállapotban levő, időskorú, járókeretet használó ápolt a további ápolásáról lemondó nyilatkozatát kezdte el írni. Az állapota miatt csak lassan, nehézkesen ment neki az iratok kitöltése. A közvetlen mellette álló intézményvezető az asztalon levő iratköteghez nyúlt, hogy azok közül egyet elvegyen, ami alapján ő is kitöltheti az ápolt elengedésével kapcsolatos iratokat. Ekkor az ápolt nő lánya egy ízben, közepes erővel ráütött a jobb kézfejére, mert azt gondolta, hogy az intézményvezető meg akarja akadályozni, hogy az édesanyja a nyilatkozat leírását befejezhesse.

A vezető az ütés következtében orvosilag értékelhető sérülést nem szenvedett, a bántalmazása azonban az intézmény gondozottjai és személyzete előtt történt, miközben a munkaköréből adódó tevékenységét végezte. Ezért a Nagykanizsai Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a nő ellen.

Papp Attila