Cseresnyés klímaváltozásról, távgyógyítókról, energiaszegénységről, kerékpárútról

facebook megosztás

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők a tárcák vezetőit kérdezték a parlamentben.

LMP: az EP-választás tétje, hogy komolyan vesszük-e klímaváltozást   

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint bár a kormánytöbbség azzal kampányol, hogy a bevándorlás a tétje az EP-választásnak, ennél sokkal nagyobb a tét: az, hogy komolyan vesszük-e a klímaváltozást és következményeit.     

A tét az emberi civilizáció - figyelmeztetett a képviselő, aki szerint olyan politikusokra van szükség az EU-ban, akik nem csak értik a klímaváltozás veszélyét, hanem fel is vállalják a konfliktusokat a szennyező nagyvállalatokkal. Hangsúlyozta: klímatörvényre van szükség az EU összes tagállamában, hogy 1,5 fokon belül maradjon a hőmérséklet emelkedése.   

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte, az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés egyre fontosabb a kormány a számára. A cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa legyen, ami a klímacélok teljesítése nélkül nem valósulhat meg - hangsúlyozta.    

Kiemelte: a kormány fenntarthatósági törvény előkészítésén dolgozik, emellett fenntarthatósági útmutatók készülnek a településeknek, és fenntarthatósági cselekvési tervet is készítenek. Az államtitkár szerint a klímavédelem a migráció hosszú távú kezelésének is kulcsa, ezért az LMP-s képviselőt arra kérte: álljanak ki azon európai politika mögül, amely a migráció támogatását tekinti legfontosabb céljának.

KDNP: hogyan lépnek fel a távgyógyítók ellen?    

Harrach Péter (KDNP), aki a szintén KDNP-s Rétvári Bencével közösen nyújtott be interpellációt, arról beszélt, hogy több televíziós csatornán és az interneten is elérhetők a telejósdával és a távgyógyítással foglalkozó műsorok. Ezeknek a műsoroknak nem nagy a nézettségük, mégis nagy hasznot hoznak, mert emeltdíjas telefonszámokat üzemeltetnek - mondta a felszólaló.    

Ezek a műsorok tisztességtelen kereskedelmi tevékenységet folytatnak - jelentette ki a képviselő, aki azt kérdezte, hogy a kormányzat tervez-e intézkedéseket az ügyben.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány kiemelt célként tűzte maga elé a magyar emberek és családok védelmét. A telejósdák és a távgyógyítók tetemes összegeket húzhatnak ki az emberek zsebéből, és joggal feltételezhető, hogy sok embert károsítanak meg - hangsúlyozta. Az elmúlt évben is indultak és jelenleg is folynak eljárások ilyen ügyekben - közölte.    

A tárca határozottan fellép a leginkább az idős embereket megtévesztő és kihasználó gyakorlattal szemben - mondta az államtitkár.

 LMP: mit tesz a kormány az energiaszegénység csökkentéséért?    

Schmuck Erzsébet (LMP) elfogadhatatlannak nevezte, hogy évente több mint száz ember hal meg Magyarországon, mert nem tud megfelelően fűteni. A mintegy 4,4 millió lakóingatlan 80 százaléka nem felel meg a korszerű energetikai szempontoknak - mondta. Mit tesz a kormány az energiaszegénység csökkentése érdekében? - kérdezte.    

Cseresnyés Péter, az innovációért és technológiáért felelős tárca államtitkára azt felelte: a kormány sokat tett az energiaszegénység ellen, az intézkedések közül legfontosabb a 2012-ben megkezdett rezsicsökkentés. Megemlítette emellett az Otthon melege programot is.

KDNP: mikor valósulhat meg a Nagykőrös és Cegléd közötti kerékpárút?     

Földi László (KDNP) arra kérdezett rá, mikor valósulhat meg a Nagykőrös, Nyársapát és Cegléd közötti kerékpárút? Rámutatott: a beruházás életeket is mentene, hiánya ugyanis veszélyezteti a közúton biciklizőket.     

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: a közelmúltban két pályázati felhívás is támogatta Pest megye kerékpárútjainak fejlesztését, és eddig 4 milliárd forintot fordítottak a célra. Az említett 14 kilométer fejlesztése érdekében tárcája, Révész Máriusz kormánybiztossal egeztetve megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az út építését még idén előkészítsék.

MTI
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.