Cseresnyés szakképzésről, az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről, Paksról

A Fidesz és az Európai Néppárt vitájáról, a szakképzés állapotáról, a paksi atomerőmű bővítéséről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben.

LMP: a Fidesz képtelen a magyar emberek érdekeit képviselni     

Demeter Márta szerint indifferens a magyar emberek szempontjából, hogy mi történik a Fidesszel a néppárton belül. A Fidesz képtelen volt a magyar emberek érdekeit képviselni, s a játszmák pusztán pozíciókról szólnak, arról, hogyan próbálják elkerülni az uniós források ellenőrzését. Beszélt arról, hogy a kormány feltétlen kiszolgálója a multinacionális cégeknek, és teljesen tudatos politikája a bérek alacsony tartása. Szerinte az Orbán-kormány bevándorláspárti, csak a letelepedési kötvényekkel 20 ezer embert engedtek be, mindennemű biztonsági ellenőrzés nélkül. Az uniós választás tétje, a magyar nemzeti érdeknek lesz-e valós képviselete az unióban - közölte.    

Cseresnyés Péter, az innovációs tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: ezt az eklektikus felszólalást hallgatva nem tudni, a címében megjelölt zöldpolitika hogyan is került bele. Miről akart egyáltalán beszélni, mire akart választ kapni? - kérdezte. Szerinte az elhangzottak közül már mindenre választ kapott a képviselő, így a bevándorlásra, a zöldpolitikára, a klímavédelemre is. Vékony jégen táncol Demeter Márta, ha kompetencia-hiányról beszél, már többször bebizonyította, amikor szakpolitikusnak kiáltottak ki magát, hogy ő maga komoly kompetencia-hiányban szenved - jegyezte meg.

MSZP: lehet-e számítani még valaha Magyarországon színvonalas szakképzésre?    

Molnár Gyula (MSZP) szerint kudarcot vallott a szakképzési rendszer, mert a tavaly meghirdetett 50 ezer helyre csak 18 ezren jelentkeztek. Lehet-e számítani még valaha Magyarországon színvonalas szakképzésre? - kérdezte.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány a szakmai szervezetekkel közösen alakítja a szakképzés rendszerét. Míg a 2002-2010 közötti oktatáspolitika csak a létszámadatok után futott, addig a jelenlegi kormány új szakképzési stratégiát alkalmaz, amely nemzetközi, osztrák-német mintára készült el.

MSZP: hogyan tudják kigazdálkodni az önkormányzatok a drágulást?      

Varga László (MSZP) az uniós források felhasználásával finanszírozott beruházások drágulásáról beszélt és arra várt választ: hogyan hat ez az önkormányzatok pénzügyi helyzetére? Arra is rákérdezett: hány beruházást töröltek emiatt az önkormányzatok? Mennyivel emelkedett a helyhatóságok adóssága? - sorolta kérdéseit.     

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: a szocialista kormányok hajszolták adósságba az önkormányzatokat, míg a Fidesz-kormány konszolidálta azokat. A kormány számos lehetőséget biztosított a jelenlegi problémára, például hozzájárul a költségnövekményhez, vagy lehetővé teszi a műszaki tartalom módosítását.

DK: miért a paksi beruházást erőltetjük a megújuló energia helyett?   

Hajdu László (DK) szerint megújuló energia napjainkban olcsóbb, mint a fosszilis vagy az atomenergia. Az új energia egyszeri befektetést követően lényegében ingyenes energiaforrást jelent - mondta. Miért a paksi beruházást erőltetjük a megújuló energiára történő áttérés helyett? - firtatta.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára visszakérdezett: valóban ott tart a DK, hogy ingyen energiával próbálja meg hitegetni a választóit? Szerinte a megújuló energiával kapcsolatos beruházásoknál is számolni kell amortizációval, illetve azzal, hogy az energiatermelés és felhasználás országos hálózat kiépítését igényli. Ha a megújuló energia valóban költségmentes lenne, akkor állami ösztönzésre sem lenne szükség - hangoztatta.   

Rögzítette: az olcsó áram garanciája jövőben is Paks lesz.

LMP: kérdéses, van-e terv a paksi blokkok leszerelésére   

Schmuck Erzsébet (LMP) azt firtatta, hogy van-e a kormánynak terve a paksi atomerőmű azon blokkjainak a leszerelésére, amelyeknek lejár az üzemi ideje. A működés lejártával is sok lesz a teendő a blokkokkal, és óriásiak lesznek a költségek - magyarázta.    

Cseresnyés Péter államtitkár közölte: az ellenzék részéről csak kritikákat és rémhírterjesztést lehet hallani az atomerőművel kapcsolatban, ebbe a folyamatba illeszkedik ez a felszólalás is. Magyarország nemzeti programmal rendelkezik a radioaktív hulladék kezelésére, a terveket és a feladatok ütemezését ez a program tartalmazza - mondta.

MTI