Csütörtökön ítéletet hirdetnek a kanizsai gyilkos bűnperében: N. T. az utcán szurkálta halálra volt szerelmét

Holnap ítélethirdetéssel folytatódik annak a kanizsai férfinak a bűnpere, aki az utcán, különösen kegyetlen módon szurkálta halálra volt szerelmét, még a tavalyelőtti esztendő szeptemberében. A minősített emberölésért akár tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést is kaphat a gyilkos. De nemcsak a szurkáló, hanem kanizsai telefonos csalók és egy Keszthelyen drogot termesztő, osztrák nagyi felett is ítél majd holnap Justitia.

Az utcán szurkálta halálra volt szerelmét N. T. – holnap ítéletet hirdetnek a bűnperben

Az N. T. monogramot viselő, kanizsai férfi és a megölt nő a 2014. évtől álltak szerelmi kapcsolatban egymással. Kapcsolatuk konfliktusokkal terhelt volt, több ízben szakítottak, majd kibékültek, sőt, a gyakori, heves veszekedések mellett néhány ízben tettlegességre is sor került közöttük. A különválási kísérleteik ellenére mégsem tudtak egymástól elszakadni, ezért 2017-ben együtt költöztek Ausztriába munkavállalási céllal, azonban viszonyuk ott sem tudott harmonikussá válni. Mikor 2017. szeptember elején hazatértek Magyarországra, a sértett nő egy nagykanizsai albérletbe, míg a vádlott a szintén Nagykanizsán lévő otthonába költözött. A lassan-lassan tarthatatlanná váló kapcsolat miatt a sértett elhatározta, hogy véglegesen szakítani fog a terhelttel, amit közölt is vele. N. T. a szakításba nem akart beletörődni, részben a sértetthez fűződő érzelmei miatt, részben azért, mert úgy vélte, ha nem maradnak együtt a nővel, akkor a sértett – a terhelt által feltételezett alvilági kapcsolatai által – árthat a korábbi kapcsolatából származó gyermekeinek.

A 2017. szeptember 7. napját megelőző napokban újfent vita alakult ki közöttük, internetes üzenetekben veszekedtek egymással, a sértett nő a vádlott gyermekeire, volt élettársára becsmérlő hangnemet is használt, majd letiltotta a terheltet az internetes elérhetőségeiről. A tiltást a gyilkosság napján, szeptember 7-én oldotta fel, és üzenetet küldött a terheltnek, hogy néhány holmija még nála maradt, ezért megbeszélték, hogy ezek visszaadása miatt N. T. nagykanizsai otthonánál fognak találkozni. A nő 11 óra körül, gépkocsival érkezett az ingatlan elé, de még ki sem szállt, amikor már vita alakult ki közte és a férfi között. N. T. ekkor behajolt a gépkocsiba, és rángatni kezdte az autóban ülő sértettet, aki ezt követően, illetve ennek hatására a járműből kiszállt. Az autó mellett dulakodni kezdtek egymással, majd a nő vissza akart ülni a gépkocsiba, miközben segítségért kezdett kiabálni. Ekkor N. T. visszarántotta a sértettet, aki elesett, majd egy, a közelben heverő, egyébként a lakóházának ablakáról származó, vasból készült ablakvédő rács-darabbal kétszer is lesújtott a nő fejére, aki az ütések hatására egy vízelvezető csőhöz zuhant.

A férfi, miután úgy vélte, hogy a bántalmazástól a sértett meghalt, az édesanyja tulajdonát képező lakóházából magához vett egy közel 20 centiméter pengehosszúságú kést, visszatért a sértetthez, majd mikor látta, hogy a nő életben van, és éppen a földről igyekszik felkelni, a kezében lévő nagykéssel, számos alkalommal közepes, illetve azt meghaladó erővel megszúrta a szerencsétlenül járt nő fejét, mellkasát, nyakát és hátát. A szurkálás során a vérző sértett segítségért kiabált, melyet meghallva az egyik szomszéd kiment a háza elé, és mikor látta, hogy egy felülni próbáló, ekkor már erősen vérző nő kiabál, míg N. T. egy késsel áll mellette, visszaszaladt a házba és értesítette a mentőket. A terhelt mindezek után odalépett a nőhöz, és a sértett nyakát mindkét oldalról elmetszette.

N. T. ezt követően bement a  házába, miközben a késsel saját magát is meg akarta sebesíteni, majd magához vett egy bicskát, hogy azzal vessen véget életének. Eközben rendőrjárőrök érkeztek a helyszínre, mire a férfi egy csontozó késsel – amit korábban a sértett gépkocsijából vett ki – a kezében az udvari épületrész nyitott ablakán kiugrott, majd a telek hátsó része felé próbált menekülni. A kerítéshez érve a nyomában lévő rendőrök felé fordult, és a bal karján a nála lévő késsel vágásokat ejtett, miközben azt kiabálta, hogy nem kapják el, inkább öngyilkos lesz. A nő ekkor már halott volt, a kiérkező mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani. A sértettnek esélye sem volt a túlélésre, hiszen 35 külsérelmi nyom volt rajta azonosítható, amelyek többsége szúrt seb: 6 szúrás a mellüreget, egy a hasüreget érte, a fejét ért szúrások pedig egészen csontig hatoltak. Az is egyértelműen megállapítható volt, hogy a nő az őt ért, jelentős számú sérülés elszenvedése során végig élt, sőt, eszméleténél, tudatánál volt, védekezett, így a gyilkos a sértettnek elhúzódóan okozott rendkívül nagy fájdalmat és szenvedést. A halál közvetlen oka vérzéses és traumás sokk volt, ami a szurkálás után percek alatt bekövetkezett.

Mindezek miatt a Zala Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg a férfit, amiért akár tényleges életfogytiglani fegyházbüntetés is kiszabható lenne vele szemben, azonban a büntetését jelentősen csökkentheti az a tény, hogy N. T. a gyilkosság elkövetésekor – és jelenleg is – kóros elmeállapotban, elmebetegségben szenvedett. Ez ugyan nem tette képtelenné arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, de súlyos fokban korlátozta abban. A bűnösség és a büntetés kérdésében a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa holnap fog majd dönteni.

A hiszékenység vámszedői: B. K. és társa majd 3 milliót kasszírozott a telefonos csalásaival

Csütörtökön folytatólagos tárgyalására megy majd B. K. és társa: a párost csalás bűntettével vádolják a nagykanizsai ügyészek.

A vádirat szerint 2016 júliusában az I. rendű vádlott, B. K. elhatározta, hogy telefonkészülékein keresztül hívásokat kezdeményez különböző sértettek felé. Őket – többek között – a távközlési szolgáltatónál felmerült problémára, vagy valótlan tartalmú nyereményjátékra hivatkozva vette rá arra, hogy az általa megadott, egyébként a rokonai, ismerősei használatában lévő telefonszámokra különböző nagyságrendű összegeket töltsenek fel. Több esetben arra is rávette a sértetteket, hogy kiadják a bankkártyájuk adatait, melyeket aztán a II. rendű vádlottal együtt, az internetes portálon keresztül történő egyenlegfeltöltések során, jogosulatlanul felhasználtak. A sértetteknek okozott kár körülbelül 2.680.000.-Ft. Bűnösségükről és büntetésükről a Nagykanizsai Járásbíróság Schábné dr. Proszonyák Éva vezette büntetőtanácsa dönt majd. A holnapi tárgyaláson tanúkat hallgat meg a bíróság.

Nagyon is tudta, mit termeszt az osztrák nagyi

Pontosan tudta K. A., hogy el kell fednie a kannabisz jellegzetes szagát a citromfű illatával, ezért termesztette a citromfű ágyásban a drognak való növényt a nagymama-korú, osztrák nő Keszthelyen. Holnap kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell ismét a Balaton-parti város járásbírósága elé állnia. Az osztrák nő bűnösségéről és büntetéséről dr. Szilbereki-Vajda Dóra bíró dönt majd.

Az 57 éves, Magyarországon élő osztrák nő 2017. július 30-át megelőző időszakban, a keszthelyi házas ingatlanán és a telekkel egybenyíló másik telken, 3 méter hosszú és 0,5 – 1 méter széles citromfű ágyásban – hogy a citromfű állomány a kendernövény határozott, erős illatát elnyomja – marihuána növényeket termesztett, és a növényeket rendszeresen gondozta is.

A 2017. július 30. napján foganatosított rendőri szemle során a Keszthelyi Rendőrkapitányság nyomozói az ingatlanokon 34 db élő kannabisz növényt, a kamara helyiségben pedig egy szárításra felakasztott növénytövet talált és foglalt le. A szakértői vizsgálat egyértelműen igazolta a növények kábítószer előállítására alkalmas voltát, amely miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklás bűntette miatt emelt vádat K. A. ellen a Balaton-parti város járásbíróságán. Ha bűnösnek találják az 57 éves osztrák asszonyt, akár évekre is a rácsok mögé küldheti a bíróság, hiszen a kábítószer birtoklás büntetési tétele már az úgynevezett „alapesetben” is egytől öt évig terjed.

Papp Attila