Dömötör Csaba: Magyarok generációi nem azért adták az életüket, hogy ma az önfeladást válasszuk

facebook megosztás

Minket, magyarokat kötelez 1848 öröksége, a ’48-as ifjak kiállása, ezért szállunk szembe a józan ész és a hagyományaink elleni támadásokkal, mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a március 15-i ünnepségen Nagykanizsán. Dömötör Csaba hozzátette: magyarok generációi nem azért adták az életüket és a vérüket, hogy a nemzet ma az önfeladást válassza. A dél-zalai városban pénteken azokról a kanizsai hősökről is megemlékeztek, akik 171 évvel ezelőtt bátor kiállással küzdöttek a haza szabadságáért.

A kanizsai fúvósok térzenével köszöntötték az ünnepségre érkezőket. A Deák téren felvonták a nemzeti lobogót, és megkoszorúzták a Petőfi-szobrot azok tiszteletére, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején az életüket adták a hazáért. Országszerte és Nagykanizsán is, ahol már pár nappal a pesti események után népgyűlést tartottak a helyiek, s megfogalmazták saját 12 pontjukat.


Az ünnepség résztvevői a 48. gyalogezred emlékművénél helyzeték el az
emlékezés koszorúit. Képünkön Dömötör Csaba (balra) és Cseresnyés Péter
(Fotó: Gergely Szilárd)

Az idei ünnepségek mottója, a Kölcsey Ferenctől származó idézet – „A haza minden előtt” – ma sem vesztett aktualitásából, véli Cseresnyés Péter.

– Hasonló helyzetben vagyunk, mint elődeink a 19. század közepén – fogalmazott a miniszterhelyettes, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője. – Most is a függetlenségünk, a szabadságunk a tét. Azt akarjuk elérni, hogy ne mások szóljanak bele, hanem mi magunk dönthessünk a saját sorsunkról: arról, hogyan képzeljük el a keresztény kultúránkon alapuló jövőnket – tette hozzá.

Március 15. a hazaszeretet napja, s ahogy régen, úgy ma is van miért szeretni Magyarországot, mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Medgyaszay Házban tartott ünnepségen. Dömötör Csaba kiemelte: évtizedek óta nem dolgoztak annyian, mint most, a családok nagyobb támogatást kapnak, és a biztonságot is sikerül fenntartani. Az ország egyre erősebb lábakon áll, miközben Európa rohamosan változik: a sorozatos bővítések után egy meghatározó tagállam elhagyja az uniót, pár év alatt több millióan érkeznek a kontinensre, és olyan értékek kérdőjeleződnek meg, amelyek eddig maguktól értetődők voltak.


Dömötör Csaba: Március 15. a hazaszeretet napja (Fotó: Gergely Szilárd)

– Minket, magyarokat kötelez 1848 öröksége, a ’48-as ifjak kiállása, ezért szállunk szembe a józan ész és a hagyományaink elleni támadásokkal. Magyarok generációi nem azért adták az életüket, hogy mi most az önfeladást válasszuk. Minden reményünk megvan arra, hogy a 21. század a magyarok évszázada legyen, ennek azonban van egy előfeltétele: a legfontosabb döntéseket továbbra is a saját kezünkben kell tartanunk.

Dömötör Csaba a közelgő európai parlamenti választásra utalva leszögezte: a mai magyarok tavaszi hadjárata csak most kezdődik, és májusban jön a legfontosabb csata, amikor jövőt választhatnak maguknak. „Ha pedig a jövőnkről van szó, akkor nem hátrálhatunk. Nem kötünk olcsó kompromisszumot sem a családok, sem saját biztonságunk, sem keresztény értékeink ügyében”, mondta.


A mezős diákok Bánk-bán részleteket adtak elő (Fotó: Gergely Szilárd)

A politikus szavait követően a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai mutatták be a nemzeti ünnep alkalmából összeállított műsorukat. A fiatalok előadásukban Bánk bán-részleteket adtak elő. A nagykanizsai ünnepi programok délután a Kossuth téren, majd a központi temetőben folytatódtak, 18 órától pedig fáklyás emlékezőséta indul Deák Ferenc Sugár úti emléktáblájától.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.