Egy 13 éves kislányt ütött el a zebrán a férfi – a lány maradandó sérüléseket szenvedett

facebook megosztás

A gépkocsivezetés veszélyes üzem, ahol minden pillanatban észnél kell lenni. Ha pedig vétünk, nem takarózhatunk azzal, hogy „véletlen volt, nem vagyok felelős, mert én minden tőlem telhetőt megtettem”, ugyanis ez nem lesz igaz. A pillanatnyi figyelmetlenségnek is súlyos következményei lehetnek: a sofőr a bíróságra és a börtönbe, míg a vétlen személy a kórházba vagy a temetőbe kerülhet. Ezt nem szabad soha elfelejteni, ha gépkocsiba ülünk. Figyelmetlenség miatt történt 2017 őszén, a megyeszékhelyen az a baleset is, amely miatt egy 13 éves kislány maradandó fogyatékosságot szenvedett. A vétkes sofőr nemsoká mehet is miatta a bíróságra: nemrégiben készült el a vádirat a bűnügyében. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 26 éves, zalaegerszegi férfi 2017. november 16. napján, 16 óra 40 perckor, éjszakai sötétség és borult-esős látási viszonyok között vezette személygépkocsiját Zalaegerszegen, a nedves állapotú Új elkerülő úton a Jákum F. út irányából a Hock János út felé. A terhelt az általa használt útszakaszt, annak tulajdonságait ismerte. Mikor a vádlott elérte az Új elkerülő út és a Vágóhíd út kereszteződését, ahol „kijelölt gyalogátkelőhely” jelzőtáblával is feltüntetett gyalogos-átkelőhely van kialakítva, és ahol a terhelt egyenesen kívánt továbbhaladni, nem a szükséges, fokozott óvatossággal közelítette meg az átkelőt, és ezért a járműve haladási sebességét az 50-55 km/h sebességről nem csökkentette le.

Ekkor érkezett az Új elkerülő úton kialakított gyalogos-átkelőhelyhez a Sportcentrum felől – a terhelt haladási irányát tekintve neki jobbról – a 13 éves, gyalogosan és egyedül közlekedő kiskorú sértett, aki a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen át kívánt haladni, és az úttestre lépéssel az áthaladást meg is kezdte.

A 26 esztendős férfi a fokozott óvatosság elmulasztása és haladási sebességének nem megfelelő megválasztása miatt a járműve elejével elütötte az előtte jobbról balra, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó, az úttesten 1,3 métert megtevő kiskorú sértettet. A baleset következtében a gyerek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A sérülések gyógytartama 120 napban állapítható meg: a kiskorú sértettnél a balesetben elszenvedett sérülésekkel összefüggésben keletkezett mozgáskorlátozottság, maradandó testi fogyatékosságnak minősül.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a terhelt az éjszakai sötétség és az esős-borult idő jelentette korlátozottabb látási viszonyok ellenére a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet megközelítve járműve sebességét nem csökkentette le. Az átkelőt nem olyan sebességgel közelítette meg, hogy elsőbbségadási kötelezettségének – akár a gyalogos-átkelőhely előtti, hirtelen megállással is – eleget tudjon tenni. Ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a 26 éves férfi ellen a megyeszékhely járásbíróságán: ha bűnösnek találják, akár három évre is a rácsok mögé kerülhet.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.