Embercsempészek, garázdák, sikkasztók, állatkínzók állnak kedden a zalai bíróságok elé

S. D. és kilenc társa embereket csempészett, O. Zs.-né és társa sikkasztásaival nullázott le egy céget, a H. testvérek egy diszkó előtt balhéztak, míg O. Z. és társa állatkínzás miatt kell, hogy számot adjon holnap a bíróság előtt.

Milliókat kaszált az embercsempész banda, most felelni fognak érte

A Zalaegerszegi Törvényszékre, folytatólagos tárgyalásra viszik holnap egy embercsempész banda tagjait. Az ügyészség álláspontja szerint az elsőrendű vádlott S. D. és kilenc társa – afgán, pakisztáni, indiai, albán, cseh és román állampolgárságú vádlottak – egy nemzetközi bűnszervezet tagjaiként, illetve annak a megbízásából, 2016 nyarától kezdve tevékenykedtek Magyarországon.

A csoport a balkáni országok felől érkező migránsok Magyarországra, majd onnét más, nyugat-európai országokba történő eljuttatását szervezte. A tagok sofőröket toboroztak, ellátták őket személy- és tehergépkocsikkal, majd megbízták őket a migránsok szállításával. A vádlottak a szerb-magyar határszakaszra szervezett módon eljuttatott migránsokat 10-30 fős csoportokba osztották, majd őket a határzár és a kijelölt határátlépési pontok megkerülésével, gyalogosan Magyarország területére juttatták. Magyarországról az illegális bevándorlókat kisteher-gépkocsikkal az Európai Unió más tagállamaiba szállították.

Az embercsempészésért a vádlottak a migránsoktól vagy családjuktól anyagi ellenszolgáltatásban részesültek, így fenti tevékenységével az I. rendű vádlott 4.539.684,- Ft valamint 10.900 EUR és 47.707 USD, míg a II. és III. rendű vádlottak összesen 111.967,- Ft illetve 2674 EUR és 3473 USD jövedelemre tettek szert. A vádirat 2016. június és november között összesen 67 esetet rögzít, amikor a vádlottak a magyar államhatárok átlépéséhez szükséges okmányokkal nem rendelkező állampolgároknak nyújtottak segítséget a szerb-magyar, a magyar-osztrák, illetve a magyar-szlovén államhatárok illegális átlépéséhez. A bűnbanda tagjai felett dr. Turopoli Tibor törvényszéki bíró tör majd pálcát. A vádlottak nagy számára tekintettel, a héten két tárgyalási napot tartanak: holnap, valamint csütörtökön is összeül a bíróság, amikoris iratismertetésre kerül majd sor.

A cégvezetéshez ugyan nem értettek, de a sikkasztás annál jobban ment nekik

A cégvezetéshez nem értettek az újdonsült tulajdonosok, ez hamar bebizonyosodott, nem úgy a cég javainak törvénytelen megszerzéséhez: ugyanis ez utóbbi kitűnően sikerült nekik. Okoztak is vele majd 20 millió forintos kárt, ami „persze” utóbb sem térült meg. O. Zs.-né és társa holnap áll először a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa elé.

Egy zalaegerszegi székhelyű kereskedelmi és szolgáltató Bt. üzletvezetőjének halálát követően, 2011. február 03. napjától a Bt. üzletvezetője a korábban is beltag I.rendű terhelt – O. Zs.-né – lett, míg a Bt. tényleges gazdasági tevékenységének irányítását pedig, a nő megbízása alapján a bűnügy II. rendű terheltje –egy férfi – látta el. A Bt. cégjegyzék szerinti főtevékenysége épület, híd alagút, közmű és vezetékek építése volt.

 

A régi főnök halála után a Bt.– részben az I. és II. rendű terheltek szakmai és üzleti tapasztalatlansága miatt – már veszteségesen működött, ezért a vádlottak elhatározták, hogy a céget értékesíteni fogják.Ennek érdekében, 2012. év végén felkerestek egy ügyvédet, majd az ügyvéd közreműködésével 2012. december 15. napján a női terhelt – gyermekei nevében is eljárva – a Bt. üzletrészeit értékesítette egy magyar és egy ukrán állampolgár részére. Az új társasági szerződés bejegyzését a cégbíróság végül elutasította, így a Bt. üzletvezetője továbbra is a női terhelt maradt, majd a cégbíróság elrendelte a Bt. kényszertörlését.

A két vádlott sem az üzletrész átruházási szerződés megkötésével egyidejűleg, sem pedig a későbbiekben nem adta át az előbb említett, új tulajdonosok részére a Bt. könyvelési iratait, sem a még folyamatban lévő megbízásainak teljesítésére vonatkozó adatokat, sem a bankszámlán még rendelkezésre álló pénzügyi, sem pedig a még meglévő, tárgyi eszközöket. Ehelyett a Bt. még meglévő tárgyi eszközeit – jellemzően munkagépeket, személy- és tehergépkocsikat – az üzletrész átruházási szerződés megkötését követő, egy héten belül az alábbiak szerint értékesítették:

  • a Komatsu WB-932 típusú lassú járművet 2012. december 20. napján 5.080.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Schwarzmüller TKA/E típusú tehergépkocsit 2012. december 21. napján 3.810.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Tátra 815 P 13 típusú tehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.905.000 Ft bruttó; 
  • a Peugeot Boxer típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Suzuki Swift típusú személygépkocsit 2012. december 21. napján 317.500 Ft bruttó vételárért; 
  • a Toyota Hiace típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a VW Transporter típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 1.016.000 Ft bruttó vételárért; 
  • a Toyota Hilux típusú kistehergépkocsit 2012. december 21. napján 2.540.000 Ft bruttó vételárért

Ezzel a férfi és a nő 16 millió 700 ezer forintos kárt okozott, amely utóbb sem térült meg. Szintén nem térült meg az a 2 millió forintnyi kár sem, amelyet 2012 decemberében és 2013 januárjában a nő okozott a cégnek, azzal, hogy a Bt. számláján még fellelhető pénzösszegeket felvette, majd a számlát megszüntette. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás büntette miatt emelt vádat O. Zs.-né és a másodrendűként megvádolt férfi ellen.

Kedden bíróság elé áll a diszkó előtt balhézó, zalaegerszegi testvérpár

Holnap folytatódik annak a zalaegerszegi, egyébként még csupán a húszas évei elején járó testvérpárnak a tárgyalása, akik úgy gondolták jónak, hogy karddal és ütővel kell revansot venni azért, mert viselkedésük miatt hazaküldték őket egy szórakozóhelyről. A 2017 tavaszán történt bűncselekmény miatt a megyeszékhely járásbíróságán vonják majd felelősségre a két fiatalembert: a balhés tesók – H. A. és társa – bűnösségéről és büntetéséről dr. Gaider Bálint bíró dönt majd.

Az I. rendű vádlott, H. A.egy 22 éves, büntetlen előéletű zalaegerszegi férfi. Társát – az öccsét –, a mindössze 20 esztendős II. rendű terheltet azonban vagyon elleni bűncselekmények miatt,korábban már felelősségre vonta a bíróság. A testvérpár, valamint a mai napig ismeretlen társuk 2017. április 08-án hajnalban egy zalaegerszegi, Berzsenyi Dániel utcai  szórakozóhelyen tartózkodtak ittas állapotban, amikor  az egyik  biztonsági őr távozásra szólította fel őket.

Ekkor mindhárman  távoztak, azonban háromnegyed öt körül, személygépkocsival visszamentek a szórakozóhelyhez, és a mulató előtti területen megálltak. Az I. rendű vádlott egy kardnak látszó tárggyal, míg a II. rendű vádlott pedig egy baseball ütővel a kezében szállt ki a járműből. H. A. ezt követően kiabálva és fenyegetve, a karddal– míg öccse az ütővel – indult el a szórakozóhely bejárata felé, amikor egy másik biztonsági őr a vádlottak erőszakos fellépésének megakadályozása érdekében,még a szórakozóhely előtti területen kicsavarta a II. rendű vádlott kezéből a baseball-ütőt. Időközben több személy dulakodni kezdett a helyszínen, melynek során H. A.,a kezében lévő karddal megvágta az egyik, dulakodásban részt vevő személy bal kezét. A megvágott ember sérülésének tényleges gyógytartama 8 napon túli, mintegy 60 nap volt.

A vádlottak és máig ismeretlen társuk olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy az a szórakozóhely közelében tartózkodó személyekben megbotránkozást, félelmet, riadalmat keltsen.Mindezekért a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt emelt vádat a két férfi ellen a Zalaegerszegi Járásbíróságon. A holnapi tárgyaláson tanúk meghallgatása várható.

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2017 augusztusában találták meg a három kutyát, kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat: O. Z. és társa bűnpere holnap folytatódik a Lenti Járásbíróság dr. Horváth Zsolt vezette büntetőtanácsa előtt.

O. Z. még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai  ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z.vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg. Mindezekért a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat O. Z. és a nő ellen a Lenti Járásbíróságon. Kedden tanúk kihallgatása várható.

Papp Attila