Felavatták dr. Ördög Ferenc emléktábláját

facebook megosztás

Mintegy félszáz ember gyűlt össze a Csengery utca 31-ben levő társasháznál, dr. Ördög Ferenc volt lakóhelyénél. A szervezők az emléktáblával is tisztelegnek a köztiszteletben állt nyelvész előtt. – Engem is megtanított arra, hogy amibe belekezdünk, azt – bocsánat a szabadabb kifejezésért – mint Floki a rongyot, meg kell ragadni! S amíg a dolog végére nem jutunk, nem szabad elengedni. Ez volt az egyik legnagyobb tanítása - fogalmazott dr. Márkus Ferenc nyugalmazott pedagógus, Nagykanizsa díszpolgára.

Dr. Ördög Ferenc munkássága minden egykori kollégájára, barátjára nagy hatást gyakorolt. – Jött be az iskolába, a könyvtárba olvasni. Karácsony előtt kölcsönösen adtunk egymásnak valamiféle olvasnivaló ajándékot. S ez volt az utolsó találkozás…,de akkor és ott ezt még nem tudtuk. Ha tudtuk volna, biztos, hogy nem engedtük volna el. S máig hatóan beszélgettünk volna vele - emlékezett Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.


Az örök mementó elkészíttetése a kanizsai városvédő egyesület és a Batthyány-gimnázium vezetőségének közös kezdeményezése volt

Dr. Ördög Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként kutatta a magyar nyelv rejtelmeit, kiváló pedagógiai érzéke, embersége pedig több volt diákját is a tanári pályára csábította. – Mi akkor a gyakorlat keretében pedagógiát tanultunk, s ezt a tanár úr tanította nekünk. Nagyon büszkék voltunk erre, nagyon sokat tanultunk, s a mi osztályunkból jó páran lettünk pedagógusok. Tehát az a mag, amit ő elvetett, az jó talajba került - mondta Dénes Sándor polgármester.

Az emléktáblát a városvédő egyesület és a Batthyány-gimnázium képviselői is megkoszorúzták. Dr. Ördög Ferenc 1957-től élt és alkotott Nagykanizsán.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.