GasztroKanizsa: Elő- és főétel halból

facebook megosztás

Karádi Gyula pedagógus Baján töltötte a gyermekkorát, ebből adódóan minden héten készített halas ételt a családja. Amikor Kanizsára került, ki kellett derítenie, hol jut élőhalhoz. Mivel a horgászásra nincs ideje, karácsonyra és húsvétra élőhalat vásárol, máskor pedig az áruházakat keresi fel fagyasztott halért.

Karádi Gyula ezúttal egy halból készült elő- és főétel receptjét osztotta meg olvasóinkkal, hangsúlyozva, hogy a magyarok viszonylag kevés halat esznek, pedig nagyon egészséges.

Vörös húsú tonhal steak indiai salátával

Hozzávalók: (4 adag)

6 db tonhal medál, fél citrom leve, frissen őrölt feketebors, só, kevés olívaolaj a sütéshez.

Az indiai salátához: 30-40 dkg ecetes cékla, 15-20 dkg zeller, egy kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, vegeta, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál mustár.

Elkészítés:

Először a salátát készítem el, mert kell neki 2-3 óra, amíg összeérik, de ha egy éjszakát pihen a hűtőben, akkor még finomabb. A zellert sós vízben megfőzöm (teszek a vízbe ételízesítőt is), leszűröm, még langyosan felkockázom és hozzákeverem a kockára vágott hagymát, céklát. A majonézt összekeverem a tejföllel, cukorral, mustárral, majd ízlés szerint ízesítem. Óvatosan belekeverem a felkockázott zöldségeket és hűtőbe teszem.

A halat enyhén sós vízben kiolvasztom, leitatom róla a vizet, sózom, borsozom és rácsepegtetek egy fél citrom levét. Húsz percet hűtőben pihentetem, ezután egy kevés olívaolajjal kiolajozott, felhevített grill serpenyőben a halmedálok mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. Azonnal, forrón tálalom.

Kapros halfilé tőkehalból, rizzsel és párolt zöldségekkel


Kapros halfilé rizzsel – ahogyan Karádi Gyula készíti (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hozzávalók: (4 adag)

8-10 db tőkehalfilé (lions – ez a gerinc melletti vastag halhús), 2 evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál fehérbors, fél citrom leve, só, őrölt feketebors, 15-20 dkg trappista sajt.

A szószhoz:

1 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál vágott zöld kapor, só, bors, őrölt gyömbér.

A körethez:

Főtt rizs, ízlés szerint elkészítve. (A vízbe a són kívül egy fél mokkáskanál kurkumát is teszek.)

A zöldségeket – lilahagyma, vöröshagyma, gomba, mexikói zöldség keverék, bébirépa, brokkoli, cukkini – wok serpenyőben vajon vagy margarinon párolom, s a végén egy kevés szójaszószt is csepegtetek bele.

Elkészítés:

A halat enyhén sós vízben kiolvasztom, leitatom róla a vizet, sózom, borsozom és rácsepegtetek egy citrom levét. Hűtőben legalább 20-40 percet pihentetem. A halakat fehérborsos lisztben megforgatom és kevés olajban mindkét oldalát világos zsemleszínűre sütöm. Egy jénai edényt kikenek egy diónyi ráma margarinnal és a halak felét belerendezem az edény aljába. Leöntöm a szósz felével, majd a maradék halat is ráteszem. Ismét szósz következik, a tetejére trappista sajtot reszelek és 160 fokos sütőben megsütöm.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.