GasztroKanizsa: Medvehagymás pogácsa

2019. márc. 15.

Godinek Péterné Panni a gulyásleves mellé medvehagymás pogácsát sütött a hétvégén. Bár a korábbi években a kertben már próbálkozott a növény ültetésével, de mivel nem járt sikerrel, a piacon vásárolja meg az egészséges, illatos tavaszi növényt. Mindig annyit vesz belőle, hogy maradjon télire is.


Godinek Péternének gyakran ikerunokái segítenek a sütésben (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Ha az ünnepek előtt megérkeznek Csepelről a 10 éves ikerunokák, őket édes süteménnyel lepi meg. Adél és Barabás nemcsak elfogyasztja a kiskanizsai mama sütijét, hanem közreműködik a díszítésben is. A gyümölcstorta tetejére ők rakják rá a gyümölcsöt, mondja örömmel a nagymama, hozzátéve azt is, hogy Betti lánya már egész pici korukban „bevonta” őket ebbe a hasznos foglalatosságba. A gyerkőcök a konyhapulton üldögélve szemlélték az édességkészítés mozzanatait. A sütés iránti érdeklődésük azóta is megmaradt, karácsonyra közösen készítik édesanyjukkal a mézeskalácsot.

A sajtos, burgonyás, medvehagymás pogácsa hozzávalói:

2 dl tej, 5 dkg élesztő, pici cukor, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 4 evőkanál tejföl, 2 db közepes burgonya, 20 dkg margarin, 1 tojás, 1 evőkanál apróra vágott medvehagyma és só.

Elkészítése:

A lisztet elmorzsolom a margarinnal, a medvehagymával és a sóval. Az élesztőt a cukrozott tejben felfuttatom. Hozzáadom a lisztet, a tejfölt, a tojássárgáját, a reszelt sajtot, a burgonyanyomón áttört főtt burgonyát, és az egészet jól kidagasztom. A tálban megkelesztem, gyúrótáblán kiszaggatom, a pogácsák tetejét tojásfehérjével megkenem, sajttal megszórom és negyed órát továbbkelesztem. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.

Bakonyi Erzsébet