GasztroKanizsa: Túrógyűrű családi összefogással

2019. márc. 8.

A zalakarosi Dörnyei Jánosné Zsuzsanna a húgával, a fiával és az unokájával nevezett be a farsangi fánkfesztiválra. Soós Jánosné Marika Garaboncról, Pétervári Szelina Esztergályhorvátiból, Dörnyei János Zalaapátiból utazott Kanizsára, ahová egyébként vásárolni is járnak.


A családi csapat négyféle fánkkal készült a versenyre (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A csapat minden tagja szeret sütni-főzni, fánkjukat a zsűri 2014-ben különdíjjal jutalmazta. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház által szervezett 11. Országos Farsangi Fánkfesztiválra négyféle édességgel készültek. Díszes asztalukon túrógyűrű, mogyorós tolófánk, hagyományos mazsolás, citromos farsangi fánk és ördögpirula hívta fel a közönség figyelmét. De nemcsak az asztalon kellették magukat a finom sütemények, hanem egy fonott kosárban is, amit Marika készített erre az alkalomra, mondván, a fánkhoz, a tyúktojás révén, ez is illik. Dörnyei Jánosné a túrógyűrű receptjét osztotta meg olvasóinkkal.

Hozzávalók (1 adag):

15 dkg áttört túró, 15 dkg liszt, 1 egész tojás és 1 sárgája, 4 dkg vaj, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 kis kanál cukor, csipetnyi só.

Elkészítése:

Az alapanyagokból kelt tésztát gyúrunk, majd fél óráig pihentetjük, és 1,5 centi vastagra nyújtjuk. Mivel a túró miatt lágyabb tésztát kapunk, jól el kell találni a kelési időt, mert a kiszaggatáskor könnyen leragad a tészta a gyúródeszkára. Azért kapta a gyűrűfánk nevet, mert két szaggatót használ a formázáshoz, magyarázta Zsuzsanna. A nagyobbikkal a fánk méretét adja meg, míg a kisebbikkel kiszúrja a tészta közepét. Ezután forró olajban ugyanúgy süti ki, mint a hagyományos fánkot. Végül mind a két oldalát fahéjas cukorba mártja. Ebből a mennyiségből 14-15 db fánkot kapunk.

Bakonyi Erzsébet