Hiába fellebbezett, 5 hosszú évig ül majd a börtönben a részeg gázoló

facebook megosztás

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. március 5-én helybenhagyta annak a férfinak az elsőfokú ítéletét, aki ittas állapotban ütötte el két ismerősét, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. Így L. P. hiába fellebbezett, 5 éves büntetését kell majd megkezdenie, mikor kiküldi neki a behívót a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. A jogerős ítélethirdetés részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A vádlott 2017 januárjában a késő esti órákban a sértettekkel közös italozást követően indult haza a Zala megyében található, két községet összekötő földes – a cselekmény elkövetésének idején jégbordás – közúton. Az általa vezetett személygépkocsi, amelyre korábban más autó rendszámát tette, rossz műszaki állapotban volt, többek között a jobb oldali világító berendezése sem működött. A jégbordás úton egy jobbra ívelő, bokrok és fák takarása miatt beláthatatlan kanyar után észlelte, hogy az úton egymás mögött halad két személy. Ekkor fékezett, azonban a jármű sebességét nem az út- és a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg, s hátulról elütötte a sértetteket. A baleset következtében az egyik férfi életét vesztette, a másik 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott a baleset után elhagyta a helyszínt anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a sérülteknek vagy értesítette volna a mentőket. Ezt követően megpróbálta az időközben működésképtelenné vált járművet a közeli hegyen elrejteni, de végül – segítséggel – saját házának udvarára vontatta (a vontatásban közreműködő személy nem tudott a korábban történtekről).

A vádlottat az elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Járásbíróság ittas járművezetés, segítségnyújtás elmulasztása és egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt 2018. október 2. napján hozott ítéletével 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 5 év közúti járművezetésről eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az indokolásban többek között elhangzott, hogy az ittasan halált okozó járművezetés 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyben a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, azonban a Zalaegerszegi Törvényszék mint másodfokú bíróság 2019. március 5-én az első fokon hozott ítéletet helybenhagyta, amely így jogerőre emelkedett.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.