Ismét állatkínzás: csavarok szúrták át a kutya nyakát, de a „gazdit” nem érdekelte

Évekig egy rövid láncon szenvedett Mackó, a gutorföldei, nagytestű keverék kutyus. Az utolsó egy évet már úgy töltötte el szerencsétlen állat, hogy csavarok szúrták át a nyakát: mindez a „gazdának” aligha nevezhető, 45 éves személyt egyáltalán nem érdekelte. Egy névtelen bejelentőnek, a helyszínre kiszálló rendőröknek, no meg, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesületnek köszönhetően végül túlélte az eb a szenvedéssel teli éveket. Ő remélhetőleg egy szerető családnál folytathatja majd eddig sanyarú életét, míg az már biztos, hogy az állatkínzó a bíróságon: ugyanis a zalaegerszegi ügyészek vádat emeltek ellene. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 45 éves férfi 2009. novemberétől volt tulajdonosa a 2009. októberi születésű, Mackó névre hallgató, nagytestű, keverék kan kutyának. Az ebet a gutorföldei otthonában, kezdetben a lakásban tartotta, majd udvari kutya lett belőle. A rossz állapotú kerítés miatt az eb rendszeresen megszökött, ezért a 2015. évtől kezdődően megkötötte az állatot egy kb. 3 méter hosszúságú láncra.

Eleinte nyakörvvel volt a kutya a lánchoz rögzítve, ezt azonban több ízben leszedte magáról. Így valamikor 2017. őszén azt a megoldást választotta a vádlott az eb szökésének megakadályozására, hogy a bőrből készült nyakörv mellett egy láncot is elhelyezett az állat nyakán, amit csavarokkal rögzített. Mindezt úgy, hogy a csavarvégek szabadon álltak ki a kutya teste irányában. A csavarok – az állat folyamatos mozgásának, valamint a lánc szorosságának eredményeként – az eb nyakán szúrt sebet, valamint a bőr mélyebb rétegeire is kiterjedő folytonossági hiányt okoztak. Továbbá a nyakörv benövése következtében súlyos fokú, mélyre terjedő, kifekélyesedéssel járó gennyes bőrgyulladás, illetve mintegy 15-20 cm hosszúságú és 2,5 szélességű szövetroncsolódás is kialakult.

A terhelt a kutya nyakán, ily módon kialakult gyulladásos sebet legalább 2-3 hónapon keresztül kezeletlenül hagyta, az állatot továbbra is folyamatosan láncra fűzve tartotta annak ellenére, hogy észlelte a sérülés kialakulását.

2018. augusztus 19. napján a terhelt lakcímén lakossági bejelentés alapján rendőri intézkedésre került sor. A rendőrök nem sokat teketóriáztak: azonnal értesítették a hatósági állatorvost, akinek a jelzése nyomán a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület telepvezetője is a helyszínre érkezett. Ő az ebet azonnali orvosi ellátás céljából az ügyeletes állatorvoshoz szállította, aki műtéti beavatkozást végzett rajta. A terhelt eztán lemondott a kutya tulajdonjogáról az állatvédő szervezet javára, így az egyesület folytathatta az állat gyógykezeltetését.

A kutya elpusztulása kizárólag azért maradt el, mivel kiemelték a környezetéből és rövid időn belül állatorvosi gyógykezelésben részesült. Egyértelműen kijelenthető az is, hogy az ebbel való bánásmód különös szenvedést okozott az állat számára. Mindezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a gutorföldei férfi ellen.

Papp Attila