Jól átvertek egy jóhiszemű kanizsait, aki egy pöpec BMW-t szeretett volna magának

facebook megosztás

Sokszor leírtam már, de rajtam nem múlik: leírom újra… Legyünk nagyon óvatosak az internetes hirdetésekkel kapcsolatban! És alaposan fontoljuk meg, és járjuk körül a dolgot, mielőtt odaadunk valakinek bármilyen összeget, legyen az előleg, vagy foglaló, vagy akár a vételár: pláne, ha milliós tételről van szó! Bizonyára egy életre megtanulta ezt az a jóhiszemű, nagykanizsai férfi is, akit 3500 eurójától szabadított meg egy csaló páros. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, megyénk főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 43 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő budapesti férfi és társa 2017. novemberében, az egyik közösségi oldalon hirdetést tettek közzé, mely szerint egy németországi cég, a Zwischen Mobile GmbH képviseletében különböző típusú BMW és Audi típusú személygépkocsikat hoznak be külföldről, és azok tartós bérletével kapcsolatos ügyintézést végeznek.

A hirdetést 2017. november 12-én olvasta a sértett, aki először e-mailben a társsal, majd telefonon a terhelttel is felvette a kapcsolatot. Megállapodtak abban, hogy a terhelt egy 2013-as évjáratú, BMW 520 M sport típusú, 137.000 km-t futott személygépkocsit értékesít tartósbérlet konstrukcióban, amelyet az említett német gazdasági társaságtól szerez be és azt a sértettnek ezután átadja. A megállapodás szerint a sértett előlegként kifizet 3500 eurót, majd havi 300 euró bérletidíj megfizetését követően, 2900 euró végtörlesztéssel megszerzi a gépkocsi tulajdonjogát. A feltételek megbeszélését követően, 2017. november 14-én a sértett és felesége felvitte a pénzt Budaörsre, ahol az IKEA parkolóban találkoztak a terhelttel, akivel közösen megírták a megrendelő lapot és átadtak neki 3500 eurót, amelynek akkori értéke napi keresztárfolyamon 1.090.740 Ft volt.

A terhelt által a sértettnek átadott „gépjármű megrendelés” elnevezésű nyomtatvány egy létező, magyar képviselettel is rendelkező német cég megrendelője alapján készült. Azonban a terhelt ennek a létező cégnek nem volt tagja, és a cég képviseletére sem volt jogosult. Ugyanakkor asértettnek bemutatott Zwischen Mobile GmbH a németországi cégnyilvántartásban nem szerepel, a szerződésen feltüntetett címen – Braunschwer, Hannoverschestr. 31. – nem található, fiktív cég.

2017. november 20-án a sértett felhívta telefonon a terhelt társát, aki jelezte, hogy a gépkocsi átadásának határidejét nem tudják tartani, különböző ürügyekkel kitért az autó átadása elől. Ekkor a sértett úgy döntött, hogy a járművet nem veszi meg, és kérte vissza az átadott pénzt. 2017. november 21-én, az IKEA Budaörsön levő épületének parkolójában beszéltek meg találkozót, ahol a társ jelent meg. Ismét próbálta rábeszélni a sértettet, hogy várjon a gépkocsi átadására, majd közölte, hogy nem hozta vissza az átadott 3500 eurót.

A kanizsai sértett feljelentést tett, és a lefolytatott nyomozás során kiderült, hogy a terhelt a szerződésben feltüntetett és sértettnek megígért BMW 520 M Sport típusú gépkocsit nem szándékozta behozni külföldről. Kiderült az is, hogy egy ilyen típusú gépkocsit bérelt ugyan egy német vállalkozástól, de annak a bérleti díját sem fizette és a gépkocsit sem adta vissza a németeknek. Emiatt vele szemben a budapesti, IV. kerületi Rendőrkapitányságon büntető eljárás indult. A társ külföldön, ismeretlen helyen tartózkodik.

A nagykanizsai sértettnek okozott 1.090.740 Ft kár nem térült meg. Az ő átverése miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntettéért, és hamis magánokirat felhasználásának vétségéért emelt vádat a budapesti férfi ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.