Kedden ismét a bíróság elé áll a kanizsai tolvaj páros: vagy két tucatnyi réz hangszert tettek tönkre

Nem volt egy nagy zenebarát a kanizsai tolvaj páros: vagy két tucatnyi réz hangszert tettek tönkre. Másfél millió forintos kárt okoztak: 15 réztrombitát, 1 kürtöt és 5 klarinétot, a központi fűtés réz csöveit, de még a csillárt is elvitték tavalyelőtt decemberben egy felújítás alatt álló, nagykanizsai házból a tolvajok. Kedden folytatólagos tárgyalásra – tanú meghallgatására – kerül sor a Nagykanizsai Járásbíróságon: a tolvajok felett Schábné dr. Proszonyák Éva büntetőbíró tör majd pálcát.

2017. december 15-én, az éjszakai órákban a büntetőügy elsőrendű vádlottja, L. a felújítási munkálatok miatt kibontott, hátsó bejárati ajtón keresztül ment be a P. sértett tulajdonában lévő, nagykanizsai ingatlanba, és ott a már elkészült központi fűtés réz csöveit a falról és a radiátorokról letépte, letörte. Ezután a házban kutatást végzett, melynek során talált 15 db réztrombitát, 1 tenor kürtöt és 5 db klarinétot, valamint egy csillárt: a hangszerek közül néhányat azonnal összenyomott, összetört. Ezután a csöveket, a csillárt és a hangszerek egy részét kivitte az udvarra, elhelyezte a kerítés mellett, majd 10 db összetört, összelapított réz trombitát egy nála levő táskába tett, és azzal a büntetőügy másodrendű vádlottjának, F. terheltnek a lakására ment. Az 550 ezer forint értékű hangszert a ház udvarának hátsó részén helyezte el, majd megkérte a bűntársát, hogy segítsen neki az összekészített és a helyszínen hagyott réztárgyakat is ellopni. Mindketten visszamentek a helyszínre, bementek a házba, ahol F.vádlott további 5 db trombitát szedett össze. Azt is kivitte az udvarra, majd a terheltek az összes hangszert, négy darab hangszertokot, és a rézcsöveket kerékpárjaikra rakták és F. vádlott házának udvarára vitték, ahol elrejtették.

Másnap reggel az eltulajdonított csöveket még jobban összetörték. Ezután a hangszereket szétkalapálták, két zsákba és egy táskákba tették, majd elvitték egy nagykanizsai méhtelepre. Az eltulajdonított hangszereket és rézcsöveket háztartási fémhulladékként értékesítették, melyért 52 ezer forintot kaptak:a pénzt egymás közt elosztották, majd gyorsan el is költötték.

L. és F.vádlott együttesen, a sértett házából 21,5 méter rézcsövet, 5 db réztrombitát, 5 db klarinétot, 1 db rézkürtöt, 1 db csillárt és 4 db hangszertokot tulajdonított el, 918 ezer 372 forint értékben, míg az L.terhelt által egyedül eltulajdonított 10 db trombita értéke 550 ezer forint volt. A sértettnek így összesen 1 millió 468 ezer 272 forintnyi kára keletkezett, amely „persze” azóta sem térült meg. A nyomozó hatóság az összetört csöveket, hangszereket és a 4 db, megrongált hangszertokot a kanizsai méhtelepen és L. lakásán lefoglalta, de azok megrongált állapotukban már nem használhatók.

Mindezek miatt elsőrendű L. terheltet, mint különös visszaesőt nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, míg bűntársát, a másodrendű F. terheltet pedig nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Papp Attila