Lendvai Kristóf nemzetközi sikerei – Londont és Philadelphiát is meghódította

facebook megosztás

A hazai fesztiválsikerek után külföldön is értékelik a fiatal kanizsai tehetség, a filmrendezői pályára készülő Lendvai Kristóf  legutóbbi kisjátékfilmjét. A 26 perces Majdnem eltoltam bekerült két rangos nemzetközi fesztivál hivatalos mezőnyébe, ami már önmagában is értékadó tény, hisz’ szerte a világban csak nagyon kevés gimnazista mondhat el ilyet magáról.


Lendvai Kristóf és a Majdnem eltoltam főhőse, Herold Levente, aki a Félútonban is látható lesz (Fotó: Gergely Szilárd)

A Majdnem eltoltam című, fontos személyes kérdéseket boncolgató alkotással – számos korábbi, amatőrszereplős kisfilm után, amelyek közül kiemelkedik az egy évvel korábban forgatott Peschek – Lendvai Kristóf szintet lépett: tavaly nyáron profi stábbal és a Hevesi Sándor Színház művészeivel forgatott, s az alkotást nemcsak rendezőként, hanem forgatókönyvíróként is jegyzi.

A drámai és humoros elemeket ötvöző produkció – amely egy gimnazista fiú és az őt egyedül nevelő édesapja közötti, nem igazán felhőtlen kapcsolat váratlan fordulatáról szól, szerelmi szállal is megspékelve – idehaza már sikert aratott: különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, illetve díszvendég volt a Zalaegerszegen rendezett 14. Göcsej Filmszemlén, amelyen a szakmai zsűri egyértelműen úgy foglalt állást: nyert volna, ha a versenyprogramban indul.

Kristóf és „menedzsmentje” – magyarul: a családja – úgy döntött, a filmet külföldön is megméreti. Nos, a siker a nemzetközi mezőnyben sem váratott sokáig magára. A Majdnem eltoltam bejutott az Egyesült Államokbeli West Chester Nemzetközi Filmfesztivál (WCFF) 18 év alatti filmkészítőknek meghirdetett szekciójába. Philadelphiában ennél feljebb nincs, ez maga a maximális szakmai elismerés, hiszen ott nem osztanak díjakat, aki bekerült, már nyert. A fesztivál honlapja szerint 16 filmet választott ki a zsűri, nyolc országból, Lendvai Kristóf az egyetlen magyar alkotó ebben a kategóriában.


Egy biciklis baleset után… Ekkor kezdődik a Majdnem eltoltam szerelmi szála…

A WCFF versenyprogramjában – vagyis a „nagyok” mezőnyében – 50 alkotás szerepel, köztük több mint tucatnyi Oscar-díjas, vagy –jelölt mozi. Itt is van egy magyar: az idei Oscar-jelöltek szűkített listájára felkerült Susotázs, Tóth Barnabás filmje. A rangos philadelphiai fesztiválon utoljára két éve szerepelt magyar mozgókép, akkor közönségdíjat kapott Deák Kristóf Oscart is elnyert Mindenki című rövidfilmje.

A Majdnem eltoltam (angolul: Nearly Bungled) szövegét a nagykanizsai Gelencsér Gábor és Márkus Ádám fordította angolra, s ez a nemzetközi változat március végén Londonban is versenyez. A nagy múltú Pinewood Studio fesztiválján az elsőfilmesek mezőnyében kerül a zsűri elé, miután beválogatták a versenysorozatba. A Pinewood egyébként nem kispályás műhely: ott készültek a James Bond- és a Harry Potter-mozik is, vagyis ha valahol, hát ott értenek a mozgóképhez…

Lendvai Kristóf ezek után kicsit ülhetne a babérjain, s élvezhetné a sikert, ám a gimnazista rendező nem pihen. Új filmre készül, amelyet szintén a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeivel akar forgatni. A Félúton a felnőtté válás nehézségeiről, kihívásairól szól. Amennyiben sikerül a forrásokat előteremteni, akkor idén nyáron elkészülhet a mintegy félórás új kisjátékfilm.

Péter Árpád

- - -

A port.hu is számon tartja Lendvai Kristóf filmjét. Az egyik legjelentősebb hazai kulturális portálon ezt olvashatjuk az alkotásról: Majdnem eltoltam – magyar rövidfilm, 26 perc, 2018. A film középpontban egy gimnazista fiú áll, aki egyedül él tanár édesapjával. Az apánál rákot diagnosztizálnak, de nem tudja, miként közölje ezt kamasz fiával, akivel ráadásul nem a legjobb a viszonya. A fiú osztályába érkező új lány, illetve egy kórházban végződő rosszullét kell ahhoz, hogy rendeződjön apa és fia kapcsolata.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.