Mit tegyünk, ha egy weboldal „nem biztonságos”?

Bizonyára sokan találkoztunk olyan honlapokkal, melyek meglátogatásakor a böngésző arra figyelmeztet minket, hogy az oldal nem biztonságos. Miért van ez és mit jelent?

A Google kereső 2017-től azokat az oldalakat tekinti biztonságosnak, melyek https protokollt használnak, míg a http protokollt alkalmazókat nem biztonságosnak jelöli.

A “nem biztonságos” felirat valószínűleg mindenkinek könnyedén feltűnik. A biztonságos oldalakat a Chrome böngésző korábban zöld, jelenleg szürke lakattal jelzi. A későbbiekben viszont már az sem fog megjelenni, hiszen a hosszú távú cél az, hogy minden weboldal https-t használjon, tehát ez legyen az alapértelmezett, így nem lesz szükség semmilyen jelzésre.

Forrás: Pixabay

Mi a különbség a http és https között?

Röviden és leegyszerűsítve, mindkettő adatok továbbításáért felelős protokoll, viszont a https az SSL titkosító tanúsítványra épülve megbízható és biztonságos. Így a pénzügyi tranzakciókat bonyolító, de tulajdonképpen bármely személyes adatot igénylő oldalnak javasolt a https használata, sőt most már a Google irányelvei alapján az összes honlapnak. Hiszen nem csak a biztonságos titulust kapják meg, hanem előrébb is sorolja a keresőben az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat, így több okból kifolyólag is megéri váltani, ha még nem tettük.

Tényleg nem biztonságos?

Alapvetően az SSL titkosítja a kommunikációt, tehát tényleg javasolt a használata már olyan oldalak esetén is, ahol minimum egy kapcsolatfelvételi űrlapot ki kell töltenie a felhasználónak, nem beszélve az online vásárlást lehetővé tevő honlapokról. Titkosítás hiányában megvan az esélye, hogy a bizalmas információkat ellophatják, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy http-n keresztül mindenképpen veszélyes oldallal van dolgunk. Sőt azt sem lehet garantálni, hogy az SSL minden fenyegetéstől megvéd, de az biztos, hogy a titkosított kommunikáció a szerver és a látogató között rendkívül hasznos és nem utolsó sorban bizalmat ébreszt a felhasználókban.

Mit lehet tenni honlap tulajdonosként?

Lehetőség van önmagában az SSL szolgáltatás igénybevételére, mely némi beállítást követően életbe is lép, és megjelenik a lakat az oldalunk mellett, a biztonság jelzéseként. Néhány szolgáltatónál azonban a webtárhely mellé eleve jár az SSL szolgáltatás is, melyet a honlap üzemeltetéséhez alapból igénybe kell venni a domain névvel együtt, tehát amennyiben ilyen szolgáltatót választottunk, csak a beállításról kell gondoskodnunk.

Látogatóként mi a teendő?

Ha számunkra idegen oldalra látogatunk, és azt jelzi a böngésző, hogy az nem biztonságos, akkor gondoljuk végig, hogy mire szeretnénk használni. Amennyiben csak egy hírt olvasnánk el, és semmilyen adatot nem szándékozunk megadni, akkor különösebb problémától nem kell tartani. Viszont amennyiben online szeretnénk vásárolni, vagy valamilyen űrlapot kitölteni és ilyen “nem biztonságos” oldalra jutunk, akkor fontoljuk meg, hogy biztosan nincs-e más lehetőség, feltétlenül muszáj-e a szóban forgó oldalt választanunk. Adataink biztonsága érdekében legyünk körültekintőek!

Forrás: Rackhost Zrt.