Nagykanizsán tartotta közgyűlését az Erdélyi Körök Országos Szövetsége

A csoportosulás célja, hogy összefogja a határon túlra rekedt erdélyi magyarságot. A nagykanizsai református egyházközség különtermében tartott rendezvényen 11 anyaországi város csoportja vett részt.

A kulturális programok mellett elnöki értékelést és a tagszervezetek beszámolóit hallhatták a résztvevők az Erdélyi Körök Országos Szövetségének idei közgyűlésen. – Tavaly sikerült kiadnunk a legrégebbi magyar szakácskönyvet, amit az erdélyi fejedelem főszakácsa írt 1580-ban. Ezt már egyszer kiadták 1893-ban és azóta nem lett kiadva. Most az EKOSZ, a mi civil szervezetünk kiadta - mondta dr. Szekeres Sándor, Erdélyi Körök Országos Szövetségének elnöke.


dr. Szekeres Sándor kiemelte: különösen büszkék az EKOSZ tavalyi eredményeire  Fotó: Gergely Szilárd

11 anyaországi városban működő szervezet 35 képviselője érkezett szombaton Kanizsára, akiket Dénes Sándor is köszöntött. A polgármester kiemelte: Dél-Zala központja mindig örömmel látja vendégül a határon túli magyarok képviselőit.Az a barátság, az a fogadtatás, ami ér Erdélyben az embert, az elmondhatatlan. S nyilvánvalóan mi is mindig ezt szeretnénk adni nekik a városi rendezvényeinken. Ez a szövetségi közgyűlés is tulajdonképpen erről szól. Felszabadult emberek örömmel, barátsággal töltenek el itt másfél napot - említette a polgármester.


Az Erdélyi Körök Országos Szövetségének tagjait Dénes Sándor is köszöntötte  Fotó: Gergely Szilárd

A közgyűlésen ott volt Cseresnyés Péter is. A miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő szerint a határon túli magyarság összetartása követendő példa lehet Európa minden nemzete számára.Példamutató ez nekünk, mert ugyanezt a küzdelmet, harcot és identitást kell az ő példájukon megerősítve őriznünk. Hisz a mai időszakban, a mai világban, amikor jó néhány uniós vezető, a brüsszeli bürokraták arra próbálják rábírni a nemzetállamokat, hogy saját identitásukat számolják föl vagy gyengítsék.

A rendezvényt zenés, táncos produkció, valamint kötetlen beszélgetés és városnézés zárta.