Orbán: Szépen és elegánsan kivédtük, túléltük, ma itt vagyunk

facebook megosztás

A Jóistennek van humora, bizonyítja: én százévesen még élek, de hol van már a Szovjetunió? – poénkodott a Gulágot megjárt Placid atya. – A hatalmas német-római birodalom császárai, a hatalmas mongol birodalom kánjai, a még hatalmasabb oszmán birodalom szultánjai, majd a leghatalmasabb szovjet pártfőtitkárok mind azt akarták, hogy mi ne is legyünk. A végeláthatatlan germán és szláv tenger közepén mi mégis mindig megmaradtunk valahogy. Mi ez, ha nem egy igazi, tőrőlmetszett sikertörténet? – így a kormányfő.


Fotó: Papp János

Három hónapot emlegetnek a politikai emlékezetet illetően. Hajlamosak vagyunk ezért a mai diktátumok idején elfeledni, mekkora nemzetközi nyomás nehezedett az előző két Orbán-kormányra. A 2010-12-es nem könnyű éveket az Orbán–Matolcsy páros a sakkjátékos nyugalmával, olykor a póker kártyás szemtelenségével nyerte meg.

Nem véletlenül adta a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáinak krónikása könyvének címét. Wiedermann Helga Sakk és póker című munkája a szemtanú, a miniszter kabinetfőnöke szemszögéből rögzíti a javarészt háttérben zajló történéseket. A szocialista kormányoktól hatalmas hiányt örökölt az ország. Az egységfrontba tömörült Európai Bizottság és az IMF nekik valahogy mégis elnézte. Vajon miért?

Az új kormányra viszont további eladósodást, megszorító gazdaságpolitikát akartak kényszeríteni. A forint bedöntésének kísérlete cseppet sem leplezett zsarolás, sőt Orbán-ellenes puccskísérlet álma – minden szerepelt a próbálkozások között. A miniszterelnök és minisztere mindezt nemcsak kivédte, hanem növekedési pályára állította a magyar gazdaságot.

Ki emlékszik már a magyar kormányt bíráló amerikai helyettes külügyi államtitkárra? Deutsch Tamás szabadszájú bejegyzése nélkül valóban nem ismerné senki Thomas Melia nevét. – Ezek nem tudják, hogy mi a szovjet terroron edződtünk. Kössék fel a gatyájukat – reagált egy twitterező. Hát a budapesti amerikai ideiglenes ügyvivő rémlik? Segítek: 2013-15? Egy két oldalas, aláírás, fejléc, pecsét nélküli fecni – mint bizonyíték? Szabad a gazda? André Goodfriend.

„Szeretném is megköszönni, hogy a mögöttünk hagyott nehéz évben, amikor minden bokorból lőttek ránk, az amerikaiaktól kezdve a kommunistákig, mindenki egyformán tüzelt ránk, ezt mégis szépen és elegánsan kivédtük, túléltük, ma itt vagyunk. Számíthatnak rám a jövőben is, szeretnék én is számítani önökre az elkövetkező munkás években is” – 2015 júniusában Nagykanizsán utalt vissza erre a történetre Magyarország miniszterelnöke.

Ezeknek a külső nyomásgyakorlásoknak rendre megvoltak a hazai támogatói. Emlékszünk még Horváth András zöld dossziéjára? Gyurcsány Ferenc kormánydöntő bankszámlakivonatára? – Banki papírról van szó, ami „valószínűleg orosz kézben van”, de nem tudom pontosan, mert angolul tárgyaltak. Évekkel ezelőtt, szóban egy magas rangú közvetítőtől, szlovák akcentussal hallottam a történetet először.

Simicska Lajos atombombájára? Tavaly április 8-ára? A nagy részvételi arányt már saját győzelmüknek vélő bevándorláspárti erőkre? Karácsony miniszterelnök-jelöltre?  Aki már délelőtt felszólította Áder Jánost: meg ne próbálkozzon azzal, hogy ha Orbán Viktor elveszíti a parlamenti többségét, (...) mégis őt bízza meg a kormányalakítással! Pedig mindössze az történt, a bevándorlás-ellenes szavazók eldöntötték a választás kimenetelét, s ezzel kötelezettséget is róttak a negyedik Orbán-kormányra.

Mert itt húzódik a határ, Európában és itthon egyaránt.

Papp János

- - -

Bátorságból jövő nyugalom

Megparancsolom neked: légy erős és bátor! Ne rettegj és ne félj, mert veled van az Úr, a te Istened mindenütt, bárhová mégy – idézte 2012-ben egy ünnepségen Horváth Lóránt akkori alsóvárosi plébános Józsue könyvét. – Akkor született ez az ige, Isten akkor bátorítja az ő választottját, amikor nehézséggel kell szembenéznie a népnek. Hazát kell találnia, hazát kell foglalnia, de több akadály meredezik eléjük. Kell az erő, kell a bíztatás a választottnak. Ott áll tegnap és holnap küszöbén.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.