Organikus áfonya termesztés? Akár házikertben is működhet

facebook megosztás

Magyarország első és máig egyetlen organikus áfonya kertészete egy Zala-megyei magyar őstermelő család, a Tamás család művelése alatt áll. Szerintük igenis van létjogosultsága az áfonya termesztésének a hazai adottságok között, akár kiskertben is.

Az Áfonya Kert Nagykanizsa-közeli kertészet, központja a Zalakaros melletti Galambok község nyugati külterületén található. Magyarország első és máig egyetlen organikus áfonya kertészete Zala megyei magyar őstermelő család, a Tamás család művelése alatt áll. A kert megálmodóját kérdeztük a részletekről.

Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy áfonya termesztéssel foglalkozzanak?

20 évvel ezelőtt kísérleti jelleggel, sikerült néhány fekete áfonya fajtát eredményesen nevelnünk, melyen felbuzdulva hamarosan bővítettük ültetvényünket. Az újabb áfonya ültetvény telepítés keretében több száz áfonya bokor ültetésébe fogtunk, s mára több, mint hatezer bokorról szüreteljük a szakirodalomban sokszor szuper táplálékként aposztrofált bogyós gyümölcsöt, s szaporító anyagot is előállítunk.

A termesztés és a gyümölcs feldolgozása során sem használunk kemikáliákat. Sok kísérletezés után eljutottunk a termékek természetes tartósításáig, illetve a növények természetes, szerves táplálásáig. Tapasztalataink törzsét az a közel egyéves észak-amerikai tanulmányút teremtette meg, mely során családunk két tagja vett részt. Az ott megszerzett tudást számos változtatással sikeresen adoptáltuk hazai körülmények közt.

Hazai viszonyok közt termeszthető az áfonya?

A közhiedelem ellenére az áfonya kiskerti nevelése nagyon egyszerű. Jó minőségű szaporítóanyag kiválasztása, helyes ültetést és némi gondoskodást követően akár ötven évig is termőképesek az áfonya bokrok. A magyarországi klíma kimondottan kedvező, mivel igényli a sok napsütést és kielégítőnek mondható a csapadék mennyisége is, bár utóbbi eloszlása nem mindig megfelelő, ezért gondoskodni kell az öntözésről is.

Mennyi öntözést igényel az áfonya?

Kiskertekben elegendő lehet hetente egy-két alkalommal az öntözőkanna, ültetvények telepítése esetén csepegtető öntözés. Az éghajlat változásra reagál a flóra is, azonban ennek a folyamata nagyon lassú. Új technológiákkal és eljárásokkal lehet felvenni a harcot a szélsőséges, több héten át tartó forró szárazság pusztító hatása ellen: koncentrált talaj takarás, nappali öntözés bevezetése, nyári metszés.

A nagyüzemi termesztés nem terjedt el hazánkban, mely alapvetően a médiumokban, különösen a világhálón terjedő sok téves információnak köszönhető, valamint a hazai szakirodalom hiányosságainak, illetve a hazai piacra beáramló rossz minőségű szaporító anyagnak is. A kertészetünkbe látogatók azonban láthatják, hogy milyen szép eredmények érhetők el jó minőségű áfonya bokrok helyes ültetésével, gondozásával.

Milyen áfonya fajtákat javasol kiskerti termesztéshez?

Azoknak, akik kiskertjükbe terveznek áfonya bokrot ültetni, javasoljuk a Brigitta, Legacy, Atlantic, valamint Jersey fajtákat, de kertészetünkben 11 különböző, az ültetvényeinken kipróbált és bevált fajtából válogathatnak.

S igaz a hír? Nyit az első áfonya szedd magad ültetvény is?

Látogatóinknak lehetősége nyílik az országban unikális áfonya szedd magad szüreteinken is részt venni júniustól augusztusig, ez alkalommal tanúi lehetnek látványos lekvár főzéseknek is.

Tevékenységünk motivációjának újraértelmezéseként  keressük a kapcsolatot olyan intézményekkel, érdek csoportokkal, melyek nagyobb felületet biztosítanának azon törekvésünknek, hogy jelentős kedvezményekkel segíthessünk azon embertársainkon, akik az áfonya köztudottan gyógyító, vagy tünet enyhítő erejével kezelhető betegségektől szenvednek: diabétesz, szív-és érrendszeri panaszok, daganatos betegségek, súlyproblémák, emésztőrendszeri panaszok, prosztata problémák és még sorolhatnánk.

Forrás: édenkert.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.