Pályázott és nyert: kötetekre, színjátszásra, valamint kiállítás bővítésére is kap forrást megyénk törvényszéke

facebook megosztás

Megyénk törvényszékének sikeres pályázata eredményeként, idén több rendezvényüket is támogatja az Országos Bírósági Hivatal. A nyertes pályázat révén sor kerül a „Bírósági históriák” című kötet utánnyomására, elkezdődnek egy új könyv előkészületei, de egy rövid színjáték lebonyolítására, valamint kiállítás bővítésre is támogatást kaptak. A részletekről dr. Vándor Virágot, a törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

– Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) immár ötödször hirdette meg a bírósági történelem és hagyományápolás pályázatát, a Zalaegerszegi Törvényszék pedig – immár ötödször – idén is sikeres pályázatot nyújtott be. Az OBH 2014-ben írta ki először a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzését, a hagyományok feltárását, bemutatását célzó – 2016 szeptembere óta Ráth György nevét viselő – pályázatát. A pályázat névadója saját korának egyik legműveltebb jogásza, bíró, semmítőszéki bíró, majd királyi ítélőtáblai tanácselnök volt. Sokat tett a hazai képzőművészet és iparművészet támogatása érdekében, ő volt az, aki 1881-ben megszervezte az Országos Magyar Iparművészeti Múzeumot – ecsetelte dr. Vándor Virág.

– A Zalaegerszegi Törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését. Az OBH segítségével, közös anyagi ráfordítással 2015 elején egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszéken már meglévő történeti kiállítás, 2016 májusában a Marcali Járásbíróság tárgyalótermében lelőtt, zalai származású dr. Vlasics Antal bírónak állítottunk emléket, 2017-ben egy bírósági történelmet, múltat bemutató kötetet készíttetünk „Bírósági históriák” címmel, majd tavaly pedig a Nagykanizsai Járásbíróság épületében alakítottunk ki egy bírósági tárlatot – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

– Idén több rendezvényünket is támogatta az Országos Bírósági Hivatal. A sikeres pályázatunk révén sor kerül a „Bírósági históriák” című kötetünk utánnyomására, elkezdődnek egy új könyv előkészületei, de egy rövid színjáték lebonyolítására, valamint kiállítás bővítésre is kaptunk anyagi forrást. 2019. április 16-án Pécs ad helyet annak az országos bíróságtörténeti vándorkiállításnak, amelyet Szegeden, Edelényben, Debrecenben és Győrött már láthatott a nagyközönség. A kiállítás itt zalai anyagokkal, előadásokkal is bővül, s bemutatunk a „Bírósági históriák” című kötetünk egyik történetéből egy rövid színjátékot. Ez utóbbit a zalai közönség is megtekintheti majd 2019. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján – mondta végül dr. Vándor Virág.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.