Tavasz a kultúrában – elkezdődött az összművészeti programkavalkád

facebook megosztás

Elkezdődött a Tavaszi Művészeti Fesztivál Nagykanizsán – az április 6-ig tartó összművészeti programsorozat nyitányaként a tavaly elhunyt Peterman Károly fotósra emlékeztek az érdeklődők. A tárlat megnyitója után színházba is várták a kanizsaiakat. A közönség a Virágot Algernonnak című darabot nézhette meg, Szervét Tiborral a főszerepben.

Ezúttal Gölles Martin tolmácsolásában csendült fel a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál jól ismert szignálja, a Tavaszi szél vizet áraszt. A programsorozatot Cseresnyés Péter nyitotta meg. A miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta: a kultúra reményt és hitet adó szerepére ma is szükség van, amikor a nemzet identitását nap mint nap támadások érik.


A programsorozat Peterman Károly emlékkiállításával kezdődött
(Fotó: Gergely Szilárd)

– A kultúra, ez a lelket nemesítő, gyógyító élmény, amely az évszázadok során sokszor pajzsunk, támaszunk volt, ma olyan, mint a megvédendő kisded, akiért szülei felelősséget vállaltak. Óvni kell és szeretni – és bármi áron, bárkivel is szembeszállni érte, hiszen a mi vérünk, belőlünk és eleinkből áll – fogalmazott a politikus.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál több mint két évtizedes múltra tekint vissza Nagykanizsán. A rendezvénysorozat a tavaly elhunyt Peterman Károlyra emlékező fotókiállítással indult.

– Fájdalmasan ért bennünket egy évvel ezelőtt a halálhíre. Egy mindenki számára szeretett, kedvelt ember volt Karcsi. Nagyon jó ember és fotós volt. Úgy gondoltuk a Kanizsa Fotóklubbal karöltve, hogy a Tavaszi Művészeti Fesztivál 2019-es megnyitóját az ő emlékének szenteljük – mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A klubtag jól ismert fotói mellett eddig még sehol nem publikált képeket is kiállítottak. Peterman Károly életművét Dénes Sándor ajánlotta a megjelentek figyelmébe.


Peterman Károly a Kanizsa Fotóklub oszlopos tagja volt
(Fotó: Gergely Szilárd)

– Személye, lelkesedése, a virágok iránti szeretete, a fotózásöröme vele együtt eltávozott, de mindezek emlékezete és képei megőrződtek a világnak bennünk és általunk, és természetesen fotóművei által. Az itt látható alkotások a mai napon nagyon is élővé teszik számunkra Peterman Károlyt, akinek – ahogy ő és klubtársai emlegették – szinte fotóvegyszer csörgedezett az ereiben és a fotólaborja volt a szentélye –  hangsúlyozta a polgármester.

A galériában egy vitrin is látható olyan képekkel, amelyek a fotóst örökítik meg, zömében különféle fotótúrák alkalmával.

Este már a Virágot Algernonnak című darabot nézhette meg a színházkedvelő közönség a HSMK-ban. A nagy sikerű regényt a főszereplőt alakító Szervét Tibor írta át.


A Virágot Algernonnak a főszereplő Szervét Tibor (középen) szerint életparabola
(Fotó: Játékszín)

– Igazából ez a mű egy életparabola: jószerivel mindenki magára ismer benne, hiszen az ember, ha tetszik, ha nem, megéli, hogy van egy gyermeki állapota, aztán egy nagy kiteljesedés az életében, majd jön az elveszés időszaka – mutatott rá Szervét Tibor színművész.

A Horgas Ádám rendezte előadást a Játékszín társulata hozta el Nagykanizsára. A Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében a héten is komoly- és könnyűzenei koncertekre, valamint további színielőadásokra várják csaknem minden nap a kanizsaiakat.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál további programjait ITT találja.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.