Zalába jöttek lopni a büntetett előéletű, somogyi férfiak

facebook megosztás

A zalai megyeszékhelyre jöttek betörni a kaposvári férfiak, de ráfizettek: elfogták őket, és üzletszerűen – rendszeres haszonszerzésre törekedve, azaz ebből éltek – elkövetett lopás bűntette miatt emeltek vádat ellenük. A három betörő már büntetett előéletű, és e mellett az eljárás mellett más büntetőeljárások is folyamatban vannak ellenük. A részletekről dr. Pirger Csabát, megyénk főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A somogyi illetőségű, már büntetett férfiak a 2016. év októberének elején állapodtak meg abban, hogy közösen, betöréses lopásokat fognak elkövetni lakóhelyüktől, Kaposvártól távol. Mindezt oly módon, hogy a bűncselekmények helyszínére a III. rendű terhelt által vezetett személygépkocsival mennek, majd ott, a kiszemelt ingatlanokba az I.és II. rendű terheltek ajtó, vagy ablak befeszítésével bemennek. Amíg értékek – készpénz, ékszer – után kutatnak, addig a III. rendű társuk a helyszín közelében, a gépkocsiban maradva figyeléssel biztosítja társai tevékenységét, illetve várja társait, hogy a bűncselekmény helyszínét gyorsan el tudják hagyni az értékek magukhoz vételét követően. A betörők a megállapodásuknak megfelelően útnak is indultak, és a zalai megyeszékhelyen több bűncselekményt is elkövettek.

2016. október 12. napján, 19 óra körüli időben jelentek meg az első sértett tulajdonát képező, Zalaegerszeg, Bartók Béla utcai ingatlannál. A III. rendű sofőr a kocsiból figyelte a környéket, míg az I. rendű és II. rendű vádlottak a szomszédos, lakatlan ingatlan udvaráról a telkek közötti kerítésen keresztül másztak át a sértett ingatlanának udvarára, majd ott a családi ház hátsó részén lévő teraszhoz mentek. Itt a konyha műanyag ablakát a náluk lévő csavarhúzóval befeszítették, és az így kinyitott ablakon keresztül bemásztak a házba. Az ingatlanban értékek után kutattak, majd a nappaliban megtalálták a sértett 4 darab ezüst nyakláncát, melyeket magukhoz vettek és távoztak a házból.

Még ugyanaznap, az előző bűncselekmény elkövetése után, szinte azonnal –19 óra 45 perc körüli időben – egy zalaegerszegi, Besenyő utcai házhoz mentek. A kerítéssel körbevett udvarra még be tudtak mászni, azonban az otthonában tartózkodó sértett a terhelteket észrevette és megzavarta, akik emiatt az udvarról, a szomszédos ingatlanon keresztül, annak kapuján kiugorva, futva menekültek el a helyszínről. Az autóban várakozó társuk felvette őket, majd elhagyták Zalaegerszeget.

2016. október 18. napján, 18 és 19 óra közötti időben ismét Zalába jöttek, és megjelentek egy zalaegerszegi, Jegenyés utcai ingatlanánál. Az I. és II. rendű terheltek a családi ház nyugati oldalán lévő nappali helyiségének ablakát próbálták meg befeszíteni, majd amikor ez nem sikerült, akkor a ház bejárati ajtaját feszítették be. Ezt követően bementek a családi házba, ahol értékek után kutatva forgatták fel az ingatlant. A kertes ház emeletén lévő hálószobában megtalálták a sértett elhunyt férjének közepesen vastag, sodrott, mintegy 30.000,- Ft értékű arany nyakláncát, amelyet magukhoz vettek, majd távoztak az ingatlanból, amelynek során az ingatlan kétszárnyú kapuját egy kék színű vezetékkel kötötte össze a II. rendű terhelt. Bepattantak az autóban várakozó, figyelő-biztosító tevékenységet ellátó társuk mellé,majd elhajtottak a helyszínről.

Megállapítható, hogy a vádlottak – figyelemmel a velük szemben folyamatban lévő más egyéb büntetőeljárásra is – a fenti bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat mindhárom kaposvári férfi ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.