10 hónapnyi, felfüggesztett börtönre ítélt a Nagykanizsai Járásbíróság egy olasz kutyakufárt

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Nagykanizsai Járásbíróság annak az olasz férfinak az ügyében, aki 56 kutyakölyköt próbált meg kicsempészni Magyarországról. Az embertelen szállítási körülmények miatt sok kölyök nem élte túl a tortúrát. A büntetőügyről nemrég hírportálunk is beszámolt, az olasz állatkínzó elleni ítélethozatal részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Judittól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől érdeklődtem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 májusában kiskutyákat kezdett el felvásárolni, hogy azokat majd Olaszországban adja el. 2017. május 5-13. között, az akkori kaposvári lakóhelye környékén 15 kölyökkutyát vett. Mivel még több ebre volt szüksége bérelt egy kisbuszt, amelybe a már meglévő kölykökön kívül az ország területén, különböző tenyésztőktől további 41 kutyát vásárolt. Az összesen 56 – különböző korú és fajtájú – kölyökkutya életkora csak egy esetben érte el a 8 hetet, így anyaállat nélküli szállításra egyáltalán nem voltak alkalmasak. A férfi a több órás utazás során az ebeket egy műanyag-, és egy faládába, valamint két kutyaboxba zsúfolta, teljesen figyelmen kívül hagyva a kölykök szükségleteit: sem élelemről, sem vízről nem gondoskodott, valamint elhelyezésük sem volt szállításra alkalmas.

A férfi autóját 2017. május 15-én este közúti ellenőrzés alá vonták, s a rendőrök felfedezték az embertelen körülmények között elhelyezett kölyökkutyákat. Lefoglalásukat követően 21 eb elpusztult, az életben maradt 35 állat tartós kezelésre szorult.

A Nagykanizsai Járásbíróság pár nappal az ügy bíróságra érkezését követően tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést. Erre meghatározott feltételekkel van lehetőség, például kisebb súlyú bűncselekményeknél, az ügy egyszerű megítélése mellett, 3 évnél kevesebb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmények esetén.

A dél-zalai város járásbírósága 2019. április 4. napján meghozott büntetővégzésével, állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért 10 hónap börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónapra felfüggesztette. A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. Azaz, ha az olasz nem fogadja el az ítéletet, és tárgyaláson akarja megmagyarázni a bizonyítványát, akkor tárgyalást fognak tartani az ügyében, ha pedig elfogadja, és nem kéri tárgyalás tartását, akkor az ítélet jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

Papp Attila