A bíróságok a közjót szolgálják – hangzott el a Kaposvári Jogi Beszélgetések című konferencián

facebook megosztás

A bírák társadalmi felelősségéről és a jogállamban betöltött szerepükről beszélt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2019. március 22-én, a Kaposvári Jogi Beszélgetések című konferencián. Dr. Handó Tünde kiemelte: a hatalmi ágak szétválasztása a kontinentális jogrendszerekben mást jelent, mint az Egyesült Államokban (USA), ahol az egyén mindenekelőtt való.

A jognak ezzel az individualista és alapjogias megközelítésével szemben a német Rechtstaat (jogállam) koncepciójának lényege az államot és a polgárt egyaránt jogosító és kötelező szabályozottság. A bíróságoknak tehát a közjó védelmezőinek kell lenniük – részletezte az OBH elnöke. Dr. Handó Tünde a beszédében kitért arra is, hogy amíg európai szinten az utóbbi években trendszerűvé vált a „kisbíróságok” megszüntetése, addig hazánkban épp, hogy újakat létesítenek.


Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke

„Az utóbbi években gyakran felmerül európai szinten, hogy mi szükség a „kisbíróságokra” a 21. században? A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen. Egyre bővülnek az online ügyintézési lehetőségek, miért kell fenntartani a három-öt-nyolc fős bíróságokat a kis településeken? Számos ország – például Hollandia, Olaszország, Horvátország – hozzá is látott a „bírósági térkép” reformjához és bíróságokat szüntetett meg, illetve vont össze. A válasz arra a kérdésre, hogy mi szükség van ezekre a bíróságokra, az éppen a bíróságok szerepe a helyi társadalom életében. Ezért is van az, hogy Magyarországon nem megszüntetünk bíróságokat, hanem újakat létesítünk. A bíróság ugyanis kulturális tér is. Egyrészt növeli a település és a régió presztízsét és megtartó erejét. Másrészt a bíróságokon nemcsak a szoros értelemben vett ítélkezés zajlik, hanem a bírósági közvetítéstől az ügyfélsegítő tanácsadáson át számos olyan tevékenység is folyik, ami nem a klasszikus értelemben vett „pereskedéshez” kapcsolódik. Ez pedig sokkal inkább kultúra és hagyomány kérdése, mint hatékonyságé. Igen, a bíróság a magyar kultúra színtere is. Ilyen módon – Klebersberg gondolatához csatlakozva – a bíróságok a magyar hon védelmezői.” – fogalmazott a kis, vidéki bíróságok szükségességéről dr. Handó Tünde.

A teljes beszédet ide kattintva olvashatják el.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.