A magyar bírák függetlenek - összbírói értekezletet tartottak a Kaposvári Törvényszéken

A magyar bírák függetlenek és Magyarországon teljesülnek a jogállamiság feltételei – jelentette ki dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kaposváron, a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezletén.

A szomszédos megyénk – Somogy – bíráskodással összefüggő igazságszolgáltatási helyzetét elemző értekezleten az OBH elnöke hangsúlyozta: 2015 óta minden évben anonim, önkéntes kérdőívben kérik ki a bírák véleményét az integritásról. A legutóbbi felmérés eredménye igen kimagasló volt: a nyilatkozók több mint 96 százaléka függetlennek tartja magát, a kitöltők 95 százaléka pedig még nem is találkozott befolyásolásra irányuló kísérlettel. A kérdőívet kitöltő bírák háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy az igazgatási döntések átláthatóak. Az elektronikus kérdőívből az is kiderült, hogy a bírák felismerik és tudatosan kerülik az integritást veszélyeztető helyzeteket – részletezte dr. Handó Tünde.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt is kiemelte: fontos, hogy az ügyfelek a jogszabályoknak megfelelő ítéletet kapjanak. Kaposváron különösen említésre méltó, hogy a polgári ügyek 91,9 százaléka már első fokon jogerőre emelkedik – tette hozzá végül az OBH elnöke.

2018 nehéz, de annál eredményesebb év volt – fogalmazott dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke. Hozzátette: sok változással kellett megküzdeniük, de elmondható, hogy az ítélkezés magas színvonalú. A Kaposvári Törvényszék bírái több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, a peres ügyek 77,8 százaléka hat hónapon belül, 93,4 százaléka egy éven belül befejeződött.

A törvényszéki elnök szerint fontos hangsúlyozni a korszakváltó informatikai fejlesztéseket is: a Kaposvári Törvényszék területén három távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet alakítottak ki – emelte ki. Az elmúlt év nagy eredménye az is, hogy a digitális nyílt nap alkalmával a bírák mobil eszközöket kaptak, amelyben nagyban megkönnyíti a munkájukat – mondta végül dr. Hajnal Éva.

Papp Attila