A megyei átlagnál jobbak a kanizsai mutatók

facebook megosztás

Aktívabb és eredményesebb jelenlét, valamint számos fejlesztés – röviden így jellemezhető a Nagykanizsai Rendőrkapitányság elmúlt egy éve. A 2018-as szakmai beszámolót a márciusi közgyűlésen ismertette Berke László kapitányságvezető.


Jók a kanizsai rendőrök felderítési mutatói, a tavalyi dohánybolti fegyveres rablót (középen bilincsben ül) például negyedóra alatt elkapták (Fotó: Gergely Szilárd)

A nagykanizsai kapitányság működési területén a statisztika szerint 3190 bűncselekmény történt 2018-ban. Berke László kapitányságvezető elmondta, az elmúlt évekhez képest a nyomozás eredményessége és a felderítési mutatók folyamatosan javultak. A súlyos testi sértések száma minimálisan nőtt, amiben szerinte közrejátszanak az olyan negatív társadalmi változások, mint az emberek fokozott türelmetlensége és az egymás iránti tisztelet hiánya. Ugyanakkor hozzátette: a nyomozási és felderítési eredményesség ezekben az esetekben is közelít a 90-100 százalékhoz. A kapitányságvezető a lakásbetörésekre is kitért, ezekből tavaly 50 esetet regisztráltak.

– Munkatársaim tavaly több mint 500 embert fogtak el bűncselekmény elkövetésének gyanújával, 880 főt előállítottak, 2200 esetben pedig szabálysértés miatt intézkedtek. A helyszíni bírságaink évről évre nőnek, ami többek közt azt is mutatja, hogy a rendőri jelenlét nőtt a közterületeken.

Berke László hangsúlyozta: a bűncselekmények száma mellett a büntető feljelentéseké is csökkent, a kényszerintézkedések – többségében – a szankciókat be nem fizető, illetve a bíróságon meg nem jelenő állampolgárok fegyelmét jelzi. A közúti balesetek kapcsán elhangzott: tavaly hat halálos tragédia történt az utakon, a személyi sérüléses balesetek száma pedig az elmúlt évekhez hasonlóan 125-135 körül alakult.

– A megyéhez képest jobbak a mutatóink, és ezt az idei évben is szeretnénk tartani a különböző rendőri ellenőrzésekkel – fogalmazott. – Eseményrögzítő kamerával felszerelt járműveket állítottunk szolgálatba, amelyek megkönnyítik a közlekedési szabályszegések bizonyítását, és az intézkedéseket is. Még mindig nagy problémát jelent, hogy sokan ittasan ülnek a volán mögé, őket igyekszünk kiszűrni a forgalomból, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a sebességellenőrzésre.

A beszámoló kitért a fejlesztésekre is. A büntetőeljárási törvény bevezetésével új távmeghallgató irodát kapott a kapitányság, az ott dolgozók számítástechnikai eszközeit korszerűsítették, s végül, de nem utolsó sorban megújult a kapitányság udvara. Berke László az idei feladatok kapcsán a közlekedésbiztonsági helyzet fenntartását és a schengeni határok védelmét emelte ki, de azt is fontosnak tartja, hogy a közterületi kamerarendszer fejlesztését az önkormányzat ezentúl is napirenden tartsa: a beruházás ugyanis nemcsak a felderítő munkát segíti, hanem visszatartó ereje is van, akár már az olyan hétköznapi rendbontások esetében is, mint a szelektív szigetek illegális hulladéklerakóként történő használata, amely évek óta visszatérő problémát jelent a városban.

A közgyűlésen a rendőrségi beszámoló mellett elfogadták három városi cég, a Via Kanizsa Zrt., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. és a Kanizsa Uszoda 2019-es üzleti tervét, valamint értékelték azokat a támogatásokat és fejlesztéseket, amelyeket a nagykanizsai sportélet tavaly elkönyvelt. Miután a költségvetésben 30 millió forinttal több jut a verseny- és élsport támogatására, a testület még eredményesebb évre számít az idén. A képviselők megszavazták azt is, hogy az idősek otthonában és a bölcsődékben változatlanok maradjanak a térítési díjak. Gábris Jácint hozzászólása nyomán felvetődött a Csónakázó-tó melletti, újonnan épült játszótér kérdése, amelyet már birtokba vettek a családok, annak ellenére, hogy a létesítményt még nem adták át hivatalosan.

– Szeretnénk, ha épülne a játszótér köré egy szolid, körülbelül 80 centis kis fakerítés, ezt már jeleztük a beruházónak – tájékoztatott Dénes Sándor polgármester. – A játékelemek közel vannak a tó partjához, nem akarjuk, hogy egy elgurult labdából vagy a fogócskázásba belefeledkezett szaladgálásból baj legyen, ahogyan azt sem, hogy a tó környékén sétáltatott kutyák bemenjenek a játszótér területére. Noha a gyerekeket kísérő felnőttek felelősek a kicsik épségéért, amit lehet, igyekszünk mi is megtenni a biztonságért.Egyelőre nincs konkrét időpontja az átadásnak, de átbeszéljük, érdemes-e még várni egy kicsit a kerítésre, vagy levegyük a szalagot – ez esetben viszont kihelyezünk egy táblát, amely külön felhívja a szülők, nagyszülők figyelmét a felelősségükre.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.