A Parkinson-kórról tartottak előadást

2019. ápr. 10.

A Parkinson-kórról tartottak előadást tegnap Kanizsán. A betegség csütörtöki világnapja alkalmából szervezett programon egy pécsi egyesület vezetője beszélt a kórról és az azzal való együttélésről. Magyarországon évente mintegy 1500-2000 emberrel nő a diagnosztizált Parkinson-betegek száma.

A Parkinson-betegség kialakulása az agyban termelődő dopaminhoz kötődik, amely a mozgáskoordinációért, az örömérzetért, a sikerélmény érzetéért is felel. Ha azonban a dopamin termelődése egyelőre ismeretlen okok miatt elkezd csökkenni és megjelennek a tünetek, akkor már diagnózisra kész állapot van a szervezetben. Ezek a tünetek általánosak: fáradékonyság, ingerlékenység, depresszióra való hajlam, kézremegés, szaglás elvesztése, csoszogó járás kialakulása.

A Parkinson-kórt nem lehet megelőzni, azonban fontos a betegség minél korábbi felismerése. A felvilágosítás a célja annak a pécsi egyesületnek, amelynek elnöke, Péterné Sárvári Erzsébet a betegség ellenére ma is aktívan dolgozik a MÁV-nál. Ezért lett a program helyszíne a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. – Az előadás apropója igazából az is volt, hogy április 11-e a Parkinson-betegek világnapja, és szerette volna, ha Nagykanizsán is többet tudnak erről a betegségről – mondta el Szegletes Gábor, MÁV Start Zrt. szolgáltatás felügyeleti szakértője.

A Parkinsonnal ÉLNI című előadás tulajdonképpen egy élettörténet is. Péterné Sárvári Erzsébet elmondása szerint évtizedekig is lehet örömteli életet élni a megfelelően kezelt betegséggel, melyet a legtöbben az idősebb korosztályhoz társítanak, azonban a mai adatok mást mutatnak. – Egyre fiatalabb korban tudnak diagnosztizálni sajnos, bár a sajnos kérdőjeles, mert szerencse, ha tudják diagnosztizálni. Nagyon általánosak a tünetek, az én ismereteim szerint több oka van, hogy egyre fiatalabb korosztálynál is megállapítható. Egyrészt jobbak a diagnosztikai módszerek, másrészt tovább kell dolgozni, tovább kell munkaképesnek maradni. Ennek pedig feltétele, hogy mindenki próbál munkaképesként élni, tehát jobban odafigyel magára és a tünetekre – hangsúlyozta a pécsi Parkinson Betegek Egyesületének elnöke.

Péterné Sárvári Erzsébet folyamatosan járja az országot a felvilágosító előadással, és azt szeretné elérni, hogy minden megyében működjön egy olyan egyesület, amely a Parkinson-betegeket segíti.