A saját nagynénje házát fosztotta ki egy 25 éves, nagykanizsai férfi

Nem lehet megbízni senkiben? A következő büntetőügyből bizony ezt a következtetést lehet levonni, de azért ne ítéljünk elhamarkodottan, hiszen az ilyen esetek a ritkák, és a rokonok – általában – szeretik és segítik egymást, hiszen ez a dolgok rendje. Mit is írhatna az újságíró – mondjuk egyfajta üzenetként – a saját vérből valói ellen vétő, meggondolatlan fiatalember tettéről? Ha elég sokáig tart ez az – na, most mit is írjak ide, milyen, legyen mondjuk, „nem könnyű” – élet, akkor az ember rájön, hogy semmit nem vihet magával, csak a becsületét. Nem érdemes elvesztegetni, holmi pénzért: se kevésért, sem pedig sokért, semennyiért sem… A részletekről dr. Pirger Csabát, megyénk főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A sértett, egy nő 2018. év márciusában vásárolt meg egy letenyei lakóházat, majd annak felújításával megbízta testvérét, akinek átadta a ház kulcsait is. A testvér fiának, a most megvádolt 25 éves, nagykanizsai illetőségű férfinek 2018 nyarán anyagi problémái voltak, így saját és családja lakhatását nem tudta biztosítani. A fiú 2018. július 11-én elkérte a sértett házának kulcsait édesapjától azzal az indokkal, hogy a házban kíván aludni.

A gyanúsított fiú ezután több ismerősét is megtévesztette, úgy, hogy nekik azt állította, hogy a tulajdonában álló letenyei házból berendezési és felszerelési tárgyakat kíván értékesíteni. Ennek hatására egy murakeresztúri lakos 2018. július 12-én délután, a gyanúsítottal történt megbeszélése alapján megjelent a sértett házánál, amelyet a vádlott fiatalember a nála lévő kulccsal kinyitott, majd megmutatta nevezettnek a házban tárolt ingóságokat. A murakeresztúri lakos ezután, 35.000,- Ft-ért megvásárolt a gyanúsítottól 3 db használt műanyagkeretes ablakot, majd azokat elszállította.

A vevő a vásárlási lehetőségről tájékoztatta egyik ismerősét, aki még aznap este megjelent a sértett házánál, majd a gyanúsítottól 60.000,- Ft-ért megvásárolta és elszállította a házban lévő vegyes tüzelésű kazánt, kiegyenlítő tartályt és 7 db alumínium lemezradiátort, majd a megállapodásuk alapján július 14-én reggel ismét megjelent a háznál, majd levágta az annak helyiségeiben felszerelt fűtéscsöveket és azokat is elszállította.

A gyanúsított a vásárlási lehetőségről tájékoztatta munkaadóját is, aki szintén július 12-én este jelent meg a sértett házában, majd 100.000,- Ft-ért megvásárolta a terhelttől az ott tárolt elemes konyhabútort, az abba beépített Whirlpool márkájú mosogatógéppel, főzőlappal, elektromos sütővel, páraelszívóval és hűtőszekrénnyel együtt, majd azokat elszállította, és értékesítette.

A gyanúsított a fentieken kívül ismeretlen személynek értékesítette a sértett házában tárolt elemes szekrénysort, 50 literes villanybojlert, kétszárnyas műanyagkeretes üvegajtót és 20 tábla gipszkartont is. A bűncselekménnyel okozott kár 824.000,- Ft, amely miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat a 25 esztendős fiatalember ellen a dél-zalai város járásbíróságán.

Papp Attila