A Varga Dániel Quintet varázslatos debütálása Nagykanizsán

2019. ápr. 6.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál programsorozatában Varga Dániel saját együttesével lépett fel a nagykanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A kanizsai születésű fiatal zenész nagyon mozgalmas heteket él át, hiszen egyetemi tanulmányai mellett Budapesten, Zágrábban és Martonvásáron lépett fel. Az április 5-én tartott koncerten Ávéd János tenorszaxofonossal, Gányi Marcell bőgőssel, Fenyvesi Márton gitárossal és a brazil Matheus Jardim dobossal lépett színpadra.


Fotók: Halász Gyula

Varga Dániel zenei pályája sok hasonlóságot mutat kortársaihoz, például Gayer Mátyáshoz, Farkas Norberthez, Kém Sándorhoz és Simon Balázshoz. Ezek a tehetséges fiatalok mindannyian a helyi zeneiskolában kezdték, majd a Kanizsa Big Band-ben folytatták. Párhuzamosan Tiborcz Ivántól is sokat tanultak. Varga Dániel is ezt az utat járta be, majd Elek Istvántól, Kollmann Gábortól és Tóth Viktortól tanult. A Bartók Béla jazz-konzi után pedig egyenes út vezetett Grazba a Zeneművészeti Egyetemre, ahol tavaly végzett, mint jazz szaxofon előadóművész. Tanulmányait jelenleg mesterszakon folytatja, ahol zeneszerzést és hangszerelést tanul. A Grazban kiváló tanároktól sajátíthatta el a jazz szaxofonozás elméleti és gyakorlati mesterfogásait. Emellett sok lehetősége adódott kis- és nagyzenekarokban játszani. 2013-ban megalakította saját nemzetközi zenekarát a The Lab-ot, majd a jazz-rock zenét játszó Moped Loewen-t. Ez utóbbival többek között fellépett Ausztriában, Lengyelországban és Lettországban. Eddig négy lemeze jelent meg. Varga Dániel zenei világa nagyon színes, hiszen a modern kortárs jazz éppen úgy izgatja, mint a pszichedelikus hangzásvilág, a pop és a free elemek mixelése. Ennek megfelelően billentyűs hangszereken is játszik és énekel is. Érdemes a fiatal altszaxofonos sikereiről is szólnunk, hiszen egyre több hazai és külföldi tehetségkutatón kerül a legjobbak közé zenekaraival, és mint altszaxofonos. Ez utóbbit a mostani koncerten is fényesen bizonyította.

Varga Dániel régi és új kompozícióiból összeállított műsort hozta el Nagykanizsára, aki a koncert előtt nem kis izgalommal várta, hogyan fogadja majd a közönség együttesüket. A szerzemények hangszerelését is igazítani kellett az alkalmi felálláshoz, hiszen az állandó csapatból csak Matheus Jardim volt a quintet tagja. A zenekarba meghívott Fenyvesi Márton gitáros a tőle megszokott lírai effektekkel, míg Ávéd János tenorszaxofonos virtuóz, bársonyos hangzású szólóival tűnt ki. Az egész koncerten érezni lehetett az összeszokottságot, ezért a kollektív improvizációk is nagyon ültek. A ritmusszekcióban Gányi Marcell bőgős és Matheus Jardim dobos is igazán kiváló volt. Varga Dánielt utoljára Gayer Mátyással duóban és a Kanizsa Big Bandben hallhatta a helyi közönség és most rácsodálkozhatott arra a látványos fejlődésre, amit a zenekar vezetője produkált. Bravó, bravó, bravó! A repertoár Varga Dániel kompozícióira épült, de elhangzott egy Ávéd János és egy Bobby Hutcherson (világhírű vibrafonos) szerzeménye is. Kitűnő este volt! Köszönjük a szervezőknek, Varga Dánielnek és társainak!

Halász Gyula