Befejeződött a letenyei Szapáry–Andrássy-kastély részleges felújítása

Befejeződött a letenyei Szapáry–Andrássy-kastély földszintjének felújítása, és egyúttal véget ért az a horvát-magyar projekt is, amelynek keretében a mintegy 600 ezer eurós renoválás megvalósult. A program részeként egy turisztikai irodát is létesítettek az épületben, valamint tanulmányi kirándulásokat szerveztek, különböző korosztályoknak állítottak össze programcsomagokat, illetve stratégiai tervet és promóciós videót készítettek a Mura-menti városban.

Az 1760-as években épült SzapáryAndrássy-kastélyon hat évtizede nem végeztek nagyobb karbantartást, az amortizáció és a beázás így régóta gondot jelentett. Egy 2017 szeptemberében indult horvát-magyar projekt lehetővé tette a főúri kastély földszintjének felújítását, illetve turisztikai desztinációvá alakítását.


A kastély volt szolgálati lakását turisztikai irodává alakították

– Megújult a kastély földszinti táncterme, és egyéb helyiségeket is felújíttattunk. A fő attrakció annak a turisztikai irodának a kialakítása, amely a határon túli és a Letenyéhez, valamint annak vonzáskörzetéhez tartozó nevezetességeket mutatja be az ide látogató turistáknak – mondta el Farkas Szilárd, a város polgármestere.

A letenyeihez hasonlóan egy csáktornyai kastélyt is felújítottak, emellett számos programot szerveztek. A projekt horvát és magyar résztvevőinek célja az volt, hogy a már meglévő kulturális örökségekkel fellendítsék Muraköz megye és Letenye turizmusát.

A helyi önkormányzat az emelet és a külső homlokzat renoválására is pályázik hamarosan. Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: már a részleges felújítással is új távlatok nyílnak a letenyei kulturális életben. Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke pedig az egyéb fejlesztési lehetőségekről beszélt.

– A TOP-okban meglévő forrásokkal tudjuk segíteni a különböző településeket, hogy turisztikai vagy egyéb más fejlesztéseket hajtsanak végre. Letenye ebben élen jár, mert nagyon sok pályázatot nyújtottak be a megyei TOP-ra is. Ebben a fejlesztési ciklusban Letenyére csaknem 1,5 milliárd forint érkezik – fogalmazott Bene Csaba.


Az épület felújításával a letenyeiek régi álma válik valóra

Az április 30-án záruló, 1,5 millió euró költségvetésű projektet az unió támogatta, vezető partnere a Muraközi Regionális Fejlesztési Ügynökség volt. A programban a horvát partnerek és Letenye mellett a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza, valamint a nagykanizsai IMRO-DDKK Kft. vett részt.