Chardonnay lett Murafölde bora

A zalai borvidék nedűi mutatkoztak be a tizenhetedik alkalommal megrendezett borvidéki borversenyen. A megmérettetésnek otthont adó becsehelyi faluházban 234 mintát kóstoltak meg az ítészek. – Ez egy évente megrendezendő borverseny, a borvidéki borverseny. Huszonkét borvidéke van az országnak, és mindenki megrendezi a maga versenyét. Itt az arany és ezüst minősítést kapott borok nevezhetnek a májusban megrendezésre kerülő országos borversenyre. Úgyhogy ez valaminek a lépcsőfoka most – nyilatkozta Németh Géza, Becsehely polgármestere.

A bírálóbizottságban az ország ismert borászai is helyet kaptak. Az értékelés során többször is elhangzott, hogy bár a zalai borvidék az útkeresés fázisában van, mégis egyre jobb borok készülnek. Azonban nagyon sok múlik azon, hogy mennyire figyelnek oda a gazdák. – Ezt régóta mondom, hogy Zalából sokkal több bornak kellene megjelennie a piacon, például palackos formában. Mindig hiányolom, hogy ez miért nincs így. Hogyha a jövőről beszélünk, akkor azt gondolom, hogy Zala egy jó potenciállal bír – fogalmazott Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.


A nevezett borokból öt oklevelet, 51 bronz, 139 ezüst, 39 pedig arany minősítést kapott

A rendezvényen Murafölde legjobb borát is keresték. A Mura-program miniszteri biztosa, Cseresnyés Péter elmondta, hogy a program segítségével nagyobb figyelmet szánnak a térségnek. – Ennek a programnak két nagyon fontos eleme van, az agrárium és a turizmus fejlesztése, és a kettő szorosan összefügg. Ha itt jó bor van, akkor lehet egy jófajta borturizmust kialakítani, és jó bor van, tehát hajrá, előre. Szeretném arra bíztatni önöket, hogy ebben vegyenek részt lehetőleg minél több, nagyon jó minőségű borral – mondta el Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

A nevezett borokból öt oklevelet, 51 bronz, 139 ezüst, 39 pedig arany minősítést kapott. Murafölde bora Megyeri István chardonnay-je lett,  a borász egy másik kategóriában is nyert, ő készítette ugyanis a legjobb kistermelői bort is. A zalai borvidék legjobb forgalmi kategóriájú bora a Kányavári Borbirtok 2018-as Fortély elnevezésű nedűje lett, Becsehely legjobb borának pedig Németh Géza cserszegi fűszeresét választották. A versenyről négy nedű jutott tovább a megye legjobb  bora címéért indult megmérettetés részeként.