Cseresnyés: a kormány mindent megtesz a klímavédelem érdekében

Az európai parlamenti választásról, a családokról és a kistelepülésekről, valamint a bevándorlásról is beszéltek kedden napirend előtt a képviselők az Országgyűlésben.     

LMP: a multik Európája helyett az emberek Európáját!    

Demeter Márta (LMP) az európai parlamenti (EP) választás tétjéről szólva arról beszélt, hogy az LMP a multik Európája helyett az emberek Európáját szeretné megvalósítani, korlátok közé szorítaná a multi cégeket, és érvényesítené a "szennyező fizet" elvet. Fel kell számolni az adóparadicsomokat, támogatni kell a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, fejleszteni kell a magyarországi régiókat, meg kell állítani a tömeges elvándorlást és közös európai minimálbért kell bevezetni - sorolta az LMP szerint szükséges intézkedéseket. Emellett uniós klímatervet szorgalmazott, és azt mondta, fel kell lépni az illegális migráció ellen, és a bevándorlást nemzeti hatáskörben kell tartani, illetve meg kell erősíteni a határvédelmet.     

Az LMP szerint fel kell mondani a Paks 2 szerződést és a megújuló energiára kell koncentrálni, mert a "jövő zöld lesz vagy nem lesz" - hangoztatta.     

Cseresnyés Péter, a Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azzal vádolta a képviselőt, hogy "vörösből zöld ruhába öltözött", és nekiment a multiknak, vagyis azon cégeknek, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez és sok ember foglalkoztatását biztosítják.    

Hangsúlyozta: a számok azt bizonyítják, hogy a kormány mindent megtesz a klímavédelem érdekében, hiszen egy főre jutó hazai széndioxid-kibocsátás alacsonyabb, mint az uniós átlag, a megújuló energia arányával kapcsolatos vállalást pedig túl is teljesítette Magyarország.

MTI