Cseresnyés: klímavédelemről, vadászati turizmusról, külföldi szakképesítésről

facebook megosztás

Hétfőn ülésezett az Országgyűlés. A határozat hozatalok  mellett  az ellenzéki képviselők kérdezhették a minisztereket, interpellálhattak.      

LMP: a kormányt nem érdekli a klímavédelem      

Schmuck Erzsébet (LMP) azzal vádolta a kormányt, hogy nem érdekli a Föld sorsa, nem foglalkozik a klímavédelemmel, sőt a német autógyárak érdekei miatt akadályozza a szigorú európai klímavédelmi terv megvalósítását. Szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt húsz évben nem volt példa a mostanihoz hasonló vízhiányos állapotra, ami 100 milliárdos bevételkiesést okozhat a mezőgazdaságban - figyelmeztetett.   

Az EP-választás igazi tétje, hogy olyan Európai Parlament és Európai Bizottság jöjjön létre, amely képes prioritásként kezelni a klímaváltozást - hangoztatta az LMP-s képviselő.   

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem igenis a kormány egyik legfontosabb feladata, ezért is ratifikálta Magyarország az elsők között a párizsi klímamegállapodást. Jelezte: a kormány a szakemberek jelzése alapján észlelte az aszály mezőgazdasági hatásit, ezért döntött az öntözés időtartamának bővítéséről.   

Az államtitkár közölte, a magyar kormány támogatta azt az uniós tervet, hogy 2030-ra a gépjárművek károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenjen, azonban ezt az EP 37,5 százalékra változtatta, aminek nem igazolta a teljesíthetőségét. Hazárdjátékként is felfogható egy ilyen jellegű célkitűzés - értékelt az államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gépkocsik károsanyag-kibocsátását meghaladja például a hőerőműveké.

LMP: mennyibe kerül a BMW új munkahelyeinek megteremtése?    

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy áprilistól december közepéig a Debrecen-Füzesabony vonalon módosított menetrenddel járnak a vonatok, Balmazújváros és a megyeszékhely között pedig pótlóbuszok közlekednek. Nem felújításról van szó, hanem arról, hogy a BMW-gyár helyszínére szállítanak kavicsot és követ - közölte.    

A leendő gyár környékén jelentős közúti, vasúti és reptéri fejlesztéseket is végrehajtanak - hangsúlyozta.   

Mikor tettek bármely régióban ennyit a magyar emberek kedvéért? Mennyibe kerül a beharangozott ezer új munkahely megteremtése? - kérdezte.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a képviselő egy olyan beruházás kedvező hatásait kérdőjelezi meg, amit számos Közép-európai ország akart megszerezni. A gyár jelentős mértékben hozzájárulhat az ország gazdasági fejlődéséhez - mondta.    

A fejlesztés komoly környezetterheléssel járhat együtt, de ezt a lehető legkisebbre próbálják leszorítani - emelte ki. Arról is beszélt, hogy a beszállító cégek további munkahelyeket hoznak majd létre.

MSZP: hol tart a Szeged-Makó vasútvonal kiépítése?    

Szabó Sándor, az MSZP képviselője a Szeged és Makó közötti vasútvonal építése felől érdeklődött. Mint mondta, a kormány és Szeged együttműködési megállapodást írt alá az elővárosi vasút és hozzá kapcsolódó létesítmények megépítésére, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. megkapta a környezetvédelmi engedélyeket, a kiviteli tervekhez elkészült a dokumentáció, de több hónapja nem tudni semmit a programról, ezért azt kérdezte: hogy áll a beruházás?   

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára azt mondta, a térségben 2010 és 2018 között 160 kilométer hosszan újítottak fel utakat 250 milliárd forintból és jelenleg is zajlik több beruházás. Az elővárosi vasút építése akkor kezdődhet el a közlekedési hálózat kialakításával együtt, ha a forrásokat előteremtik és elkészülnek a tervek.

Párbeszéd: több milliárdot költ az ország Semjén Zsolt hobbijára    

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint eddig sok százmilliárdot költöttek el Orbán Viktor hobbijára, de most már helyettese, Semjén Zsolt vadászhobbijára is, mivel 50 milliárd forintot akar a kormányzat fordítani vadászati kiállításra. Szerinte olyan ismeretlen szervezet rendezné ezt, amelynek mindössze egy budakeszi postafiókja van. Ebből a pénzből szerinte Budapesten 500 ezer fát tudnának ültetni, 1200 új önkormányzati bérlakás épülhetne és 500 új buszt tudnának vásárolni, de az Orbán-rendszer "hadat üzent Budapestnek". Azt kérdezte: mennyivel emelkedik majd a kiadások miatt Budapest adóssága.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, a vadászati turizmus vezető ágazat az egynapos tartózkodások körében, mert egy vadász húszszor több pénzt költ, mint egy átlagos turista.     

Hozzátette: Budapest 1990 óta csak akkor fejlődött, amikor polgári kormányok voltak hatalmon, 2010 óta pedig 2100 milliárd forintos beruházás valósult meg. Jelezte: a vadászati világkiállítás költségvetése egyelőre csak az idei évre ismert.

Jobbik: mikor ismeri el a kormány a külföldön szerzett szakképesítést?    

Bencsik János (Jobbik) egy Ausztriából Magyarországra hazatelepült munkát példáján keresztül ismertette, hogy a férfi nem tudott Magyarországon munkába állni, mert osztrák targoncás képesítését itthon nem ismerik el. Ezért azt kérdezte, mikor kerül a parlament elé az a javaslat, amelynek elfogadásával elismerhetik a külföldön szerzett szakképesítéseket?    

Cseresnyés Péter államtitkár szerint Magyarországon szakképesítéshez van kötve a targoncázás, Ausztriában viszont egy tanfolyam utáni hatósági vizsga is elegendő.     

Jelezte: hosszú ideje dolgoznak azon, hogy rugalmassá, könnyebbé tegyék a szakképesítés megszerzését.    

A kérdések lezárása után a bizottsági jelentések vitáival folytatja a hétfői napirend megtárgyalását az Országgyűlés.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.