„Ebben a késben 8 év van…” – Öléssel, erőszakkal fenyegetett, mert kitiltották a kocsmából

Fiatalság, bolondság – na de azért álljunk már meg egy szóra. Huszonkilenc évesen azt azért át kellene tudni gondolni, hogy mikor, miért, kinek, és mit mondok. Mondok? Fenyegetőzök… A következő büntetőügy terheltjét kitiltották egy presszóból, mert ott verekedett. Eztán nem bocsánatkéréssel próbálkozott, hátha visszaengedik, hanem öléssel és erőszakkal fenyegetőzött. Néhány évvel ezelőtt hetilapunk is írt arról az emlékezetes esetről, amikoris egy Nagykanizsán fenyegetőző galeri tagjait tették a „helyükre”, mégpedig jó néhány esztendőre.

Összeteheti a két kezét a fiatalember, hogy a kanizsai ügyészek „csak” zaklatással vádolják. Arra azért kíváncsi lennék, hogy tényleg komolyan gondolta-e azt, amiket ordibált a presszó tulajdonosainak. Mert a fenyegetőzéseiben „felvázolt” bűncselekmények nagyjából tényleges életfogytiglant érdemelnek. Szerintem érdemes lenne lehiggadni, és elolvasni hírportálunk egy korábbi írását az életfogytiglani büntetésekről, amikor „még a műanyag lakat is rád fog rohadni” kifejezés sokkolóan valóságossá válik az örök börtönre ítéltnek. Elég egy-két év egy hosszú ítéletes, fegyházas körleten, és a falat kaparja az ember kínjában… Az elszomorító, alsórajki büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

Egy férfi és a felesége a 2017. év eleje óta üzemeltetik Alsórajkon a Vadvirág Presszót, melynek során ismeretségi viszonyba kerültek a 29 éves terhelttel. 2018. január 07. napján, a terhelt részvételével verekedés történt a vendéglátó-egységben, mely miatt a terhelttel szemben testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A sértettek a történtek okán – a már korábban is problémás viselkedést tanúsító – terheltet kitiltották a presszóból.  A 29 esztendős férfi nem tudta elfogadni a sértettek döntését, és ezt követően, több alkalommal is a kocsmába való bekiabálással provokálta, becsmérelte, fenyegette őket, azonban a sértettek 2018 augusztusáig eltűrték a terhelt agresszív viselkedését.

2018. augusztus 03. napján, 18:00 óra körül a sértettek az általuk üzemeltetett presszónál tartózkodtak kiskorú gyermekük társaságában, amikor a vendéglátó-egységtől kb. 50 méter távolságra eső focipályánál megjelent a terhelt. A férfi a sértettek észlelését követően – anélkül, hogy őt bármelyik sértett provokálta volna –, hangosan ordítva azzal fenyegette meg a férjet, hogy „meg fogja ölni, a kocsijukat össze fogja törni, a presszót felgyújtja, valamint meg fogja erőszakolni a feleségét”. A sértettek felszólították a terheltet arra, hogy fejezze be a hangoskodást, ő azonban ekkor elővett egy kést, amit több alkalommal beleszúrt a presszó előtti focipálya földjébe, miközben azt kiabálta a sértetteknek, „hogy ebben a késben 8 év van és a szabadulását követően a sértettek akkor is meg fognak dögleni!”

A sértettekben és gyermekükben a terhelt magatartása egyértelműen félelmet keltett, ezért feljelentést tettek a rendőrségen, a Nagykanizsai Járási Ügyészség pedig zaklatás vétsége miatt emelt ellene vádat.

Papp Attila