Édes végvári csábítás – Elkészült Thúry desszertje

facebook megosztás

Minden kétséget kizáróan édes lesz az idei Város napja, amelyen egyrészt kiderül, melyik torta lett a KonTuRplusz Egyesület által meghirdetett verseny legjobbja, másrészt debütál egy vadonatúj gasztro-különlegesség, a Thúry-desszert. A körtés, vaníliás, tejcsokoládés és diós finomságból az alkotó, Mihályi László cukrászmester a napokban kóstolót is vitt a városházára.


Mihályi László a Thúry-desszerttel. A világhírű mestercukrász hónapokon át dolgozott a csemegén (Fotó: Jancsi László)

Ötszáz évvel ezelőtt született az egykori kanizsai vár hős kapitánya, Thúry György. Az önkormányzat a jubileum és a 25. Város napja alkalmából kérte fel a nevesváci Mihályi Patisserie mestercukrászát, Mihályi Lászlót, hogy készítsen egy, az évfordulókhoz és a Dunántúl oroszlánjához méltó desszertet. A szakember és csapata hónapokon át dolgozott a Thúry nevével fémjelzett fogás megalkotásán és tökéletesítésén.

– Első lépésként behatároltuk, melyek azok az ízek és illatok, amelyek ezt a térséget jellemzik – magyarázza. – Az „ízek Bibliájában” eleve megkerülhetetlen körtére esett a választásunk, ami több okból is kiváló döntésnek bizonyult: azon túl, hogy jelentős mennyiségben termesztik Dél-Zalában, mint minden gyümölcs, úgy ez is kedvelt csemegéje volt a 16. század emberének, s így vélhetően magának Thúrynak is.


Elképzelhető, hogy a Thúry-desszertnek lesz bonbon vagy „táblacsoki” verziója, esetleg körtepálinkás töltetű testvére is

Mihályi László azt mondja: a körte kiválasztásával szinte adta magát a többi hozzávaló.A körte, a vanília, a tejcsokoládé és a dió együttállása hagyományos, ugyanakkor tévedhetetlen ízkombinációt ígér az ínyenceknek.

– Első lépésként egy hordozóaljat sütöttünk omlós tésztából, amelyet dióval, fahéjjal, kardamommal és barnacukorral bolondítottunk meg. A Thúry-desszert belsejét vaníliával ízesített, posírozott körtéből, a bevonatot pedig nagyon jó minőségű, 41 százalékos tejcsokoládéból készítettük el. Az egésznek a tetejére, kvázi kiegészítő ízként, pralinészivacsot és karamellizált diót is helyeztünk.


A legendás kanizsai vár, amelynek vitézei vélhetően szerették a körtét. Ez lett a desszert alapja

A Thúry-desszertet először a városnapi díszközgyűlésen szervírozzák, de a tervek szerint később kereskedelmi forgalomban is kapható lesz. Sőt, Mihályi Lászlóék már gondolkodnak a finomság továbbfejlesztésén és az újabb változatokon is. Így elképzelhető, hogy a Thúry-desszertnek lesz bonbon vagy „táblacsoki” verziója, esetleg körtepálinkás töltetű testvére is.

- - -

Mihályi Lászlót szakmai berkekben az úgynevezett francia cukrászati stílus magyarországi megteremtőjeként tartják számon. Pályája elején többek között Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Norvégiában tanult és dolgozott. Mestervizsgáját 1994-ben tette le, majd hajózni kezdett: Pastry Chefként kiváló séfekkel, cukrászokkal és pékekkel járta a világot, Marokkótól Sanghajon át New York-ig. Rendszeresen részt vett párizsi mesterkurzusokon, de szakmai versenyeken is próbára tette magát: a mai napig ő az egyetlen magyar, aki a cukrászvilágkupán továbbjutott a lyoni döntőbe. Ez 2009-ben volt. Saját üzletét, amely tavaly Az év cukrászdája díjat kapott, 2008-ban nyitotta meg Vácon.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.