Egy jóhiszemű orosz állampolgárt csapott be az alkalmi tolmács

facebook megosztás

Egy 34 éves, dunaújvárosi nő csapta be az egyik ingatlanforgalmazó cég keszthelyi irodájának orosz nyelvű ügyfelét. Az orosz állampolgár Kanadából költözött hazánkba, így került kapcsolatba az ingatlanos céggel, majd az alkalmi tolmáccsal: végül félmillió forintjától „szabadította meg” a csaló nő. A részletekről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csaba főügyészségi ügyészt kérdeztem.

Egy 34 éves, rendszeres jövedelemmel, keresettel nem rendelkező, dunaújvárosi nő esetenként, jutalék fejében egy ingatlan forgalmazó cég keszthelyi irodája orosz nyelvű ügyfeleinek tolmácsolt. Így került kapcsolatba a 2017. évben a Kanadából Magyarországra költöző, orosz állampolgárságú sértettel, aki az ingatlanközvetítő társaság ügyfele volt. Miután a nő a sértett bizalmába férkőzött, 2017. október 17. napján, Keszthelyen 500,- Eurot kért kölcsön 2 hét időtartamra a sértettől, annak tudatában, hogy annak visszafizetésére anyagi helyzeténél fogva nem képes. A határidő eredménytelenül telt el, a kölcsönt felhívásra sem fizette vissza. Egyértelműen megállapítható, hogy a 34 esztendős nő már a kölcsön felvételekor tisztában volt azzal, hogy anyagi helyzeténél fogva teljesíteni nem lesz képes.

2017. novemberében a magyar nyelvet nem ismerő sértett a vele kapcsolatot tartó alkalmi tolmácsot kérte fel arra, hogy a vámügyintézésben segítséget nyújtson neki. A nő arról tájékoztatta a sértettet, hogy a vámáru után a vámot, illetve a biztosítékot, összesen 350.000.- Ft-ot a vámhatóság által megadott bankszámlára történő banki utalással kell leróni. A terhelt azonban nem a vám-biztosíték beszedési számlaszámot, hanem a saját folyószámlaszámát adta meg a sértettnek, aki így 2017. november 21. napján nem a NAV, hanem a nő folyószámlájára utalta át a vádlott által megjelölt 350.000,- Ft-ot.

A terhelt az ilyen módon megszerzett 350.000,- Ft-ot később sem a vám megfizetésére fordította – hiszen az nem is állt szándékában –, hanem saját érdekkörében elköltötte, felélte. A sértettet ugyanakkor folyamatosan azzal hitegette, hogy a szükséges intézkedéseket megtette a vámkezelés érdekében. Miután az orosz állampolgár több hónap elteltével sem kapott értesítést a vámhatóságtól, egy harmadik személy közreműködésével, 280.000.- Ft vám lerovása után jutott ténylegesen az értékeihez. A 34 esztendős, dunaújvárosi nő a sértett tévedésbe ejtésével, összesen 503.920,- Ft kárt okozott neki, mely utóbb sem térült meg. Mindezek miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntettéért emelt vádat a nő ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.