Elültették az év fáját

facebook megosztás

A Piarista-óvoda Katica Csoportja ismert gyerekdalokkal nyitotta meg a Zalaerdő Zrt. már hagyományosnak számító, a Föld napjához kapcsolódó eseményét. A Csónakázó-tónál lévő időspirálban minden esztendőben elültetik az adott év fáját. Az év fája mozgalom már több mint húszéves. – 1996-ban tűzték ki célul az Országos Erdészeti Egyesület és a magyarországi szakmai szervezetek, hogy jó lenne, ha minden évben felhívnánk a figyelmet egy-egy olyan őshonos fafajra, amiben az emberek tájékoztatását is el tudjuk érni, illetve kicsit felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ezek a növények itt vannak körülöttünk – mondta el Varga Attila, az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Helyi Csoportjának elnöke. 

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója szerint fontos lenne, ha minden ember végiggondolná, mit tehet azért, hogy a földi életet minél hosszabb ideig fenntarthatóvá tegye. – Ennek az ellenállásnak talán a legegyszerűbb és legkövethetőbb módja az, hogyha az erdeink fenntarthatóságára odafigyelünk. Természetesen ez a különféle civilizációkban másképp csapódik le. De nagyon fontos felhívni a figyelmet a fejlődő országokban zajló, sokszor az anyagi érdekek által vezérelt oktalan erdőírtásra – fogalmazott Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.


Sajmeggyel bővült a Csónakázó-tónál lévő időspirál

Dénes Sándor polgármester beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a Föld napján kell jobban figyelni a környezetre, hanem az év más napjain is. – Hogy a növényeinknek, az állatoknak, madaraknak élőhelye legyen, ahhoz elengedhetetlen az erdő. Mi itt, Zalában – hála a Jóistennek – sok-sok erdővel rendelkezünk. Csakhogy ezeket az erdőket óvni kell, szeretni kell. És nem szemetelni, mint ahogyan egyik-másik ember, aki megfeledkezik magáról, és a hulladékot az erdő szélére viszi – árulta el Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.

Az időspirál idén a sajmeggyel bővült. A fafajta főleg az Északi- és a Dunántúli Középhegységben, valamint a Mecsekben fordul elő. Inkább a száraz, meszes talajt kedveli, de a Zalaerdő Zrt. munkatársai abban bíznak, hogy némi gondoskodással hamarosan jelentős méreteket ölt a Csónakázó-tónál is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.