EP-választás - NVI: április 23-án délutánig lehet bejelenteni a pártlistákat

facebook megosztás

Április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük listájukat a pártoknak, ha indulni szeretnének a májusi európai parlamenti (EP-) választáson - mondta Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.    

Közölte, eddig négy listát jelentettek be, ebből háromnál már ellenőrizték az ajánlások érvényességét és a Nemzeti Választási Bizottság múlt héten már nyilvántartásba is vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom listáját, a nyilvántartásba vételekről szóló határozatok vasárnap jogerőre emelkedtek. A Mi Hazánk pénteken adta le ajánlásait, ezek ellenőrzése még tart.    

Gáva Krisztián elmondta: az ajánlások ellenőrzésekor összevetik az ajánlásgyűjtő íveken szereplő adatokat a központi névjegyzék adataival. Jelezte: a három, nyilvántartásba vett párt esetében adathiány, pontatlanság miatt az ellenőrzött ajánlások 10 százalékát nem tudták elfogadni, ez véleménye szerint "jó arány".    

Az NVI elnökhelyettese elmondta azt is, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok május 2-ig kérhetik regisztrációjukat, ha voksolni szeretnének a május 26-i EP-választáson. A Magyarországon élő uniós állampolgárok május 10-ig kérhetik regisztrációjukat, amennyiben magyar listákra szeretnének szavazni, a külképviseleti szavazásra jelentkezés határideje pedig május 17-e.    

Gáva Krisztián elmondta: a szavazás napján a hivatalos választási eredményeket csak azt követően lehet nyilvánosságra hozni, hogy az utolsó szavazókörök is bezártak az unióban, ez pedig este 11 órakor történik meg Olaszországban, így a magyar választás előzetes eredményeit is csak ekkor közölhetik. Az exit pollok azonban a szavazás magyarországi befejezését - este 7 órát - követően közölhetők, és annak sincs akadálya, hogy "egyéb forrásokból", a nem hivatalos szereplők kiadjanak a közvéleménynek részadatokat a voksolás eredményéről - tette hozzá.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.