Felavatták Nepomuki Szent János szobrát a zalamerenyei pálos malom évadnyitóján

facebook megosztás

Sokan érkeztek a vasárnapi évadnyitóra a zalamerenyei pálos malomhoz. A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló vízimalom 1960-ig őrölt, majd lassan az enyészeté lett. Néhány évvel ezelőtt azonban magántulajdonba került, így sikerült megmenteni a végső pusztulástól.  – Zalakarosiként régóta tudtuk, hogy itt van ez a malom. 2015-ben jött el az az időpont, amikor ez igazán eladóvá vált. Nekünk meg jött egy olyan gondolatunk, hogy érdemes lenne ezt felújítani, az eredeti állapotára helyreállítani és az utókornak megmutatni, hogy hogyan működik egy vízimalom – mondta el Szabadics Attila.

Az egész napos programok mellett a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobrot is felavatták, amit Csóka János atya, a pálos rend tartományfőnöke és dr. Háda László zalakarosi plébános áldott meg. Csehország, a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok és halászok védőszentje 1340 körül született a dél-csehországi Pomukban. Tanulmányai után a prágai érsek általános helynöke lett. – Egy nagyon jól képzett és közkedvelt pap volt a királyi udvar közelében. Nem véletlen, hogy a királynő őt választotta gyóntatójának. A király, aki egyébként egy jó indulatú emberként, uralkodóként indult, egy mérgezési kísérlet után vált olyan bizalmatlanná, hogy ellenséget keresett mindenhol, így Jánost is arra akarta kényszeríteni, hogy valljon arról, hogy mit gyónt nála a királynő – árulta el P. Csóka János, a Pálos rend tartományfőnöke.


Az alkotást Csóka János atya, a Pálos rend tartományfőnöke áldotta meg

Nepomuki Szent János azonban nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot, ezért IV. Vencel cseh és német-római király elfogatta, megkínozta és testét a Károly-hídról a Moldvába dobatta. A vértanúhalált halt papot gyakran ábrázolják úgy, hogy egy ujját az ajkára teszi vagy kezében keresztet tart. A Zalamerenyén látható szobrot is hasonló módon formálta meg a galamboki fafaragó, Kántor József. – Csendre inti az embereket vagy pedig valamilyen fogadalom részét képezi. Magáról a szoborról annyit tudok elmondani, hogy juharfából készült, másfél hónap előkészület volt, amíg elkészült végül is a tervezet, és másfél hónap volt, mire megfaragta az ember és szállíthatóvá vált – fogalmazott Kántor József fafaragó. A környékbeliek körében egyre népszerűbbé váló malom számos programot kínál. Előzetes bejelentkezés alapján idegenvezetést biztosítanak az érdeklődőknek, valamint az őrlést is bemutatják.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.