GasztroKanizsa: Bögrés rizsfelfújt, az unokák kedvére

2019. ápr. 12.

Temesi Józsefné Pannira bármikor számíthatnak a nagyrécsei unokái. Mostanában a krémes mézes és a sós stangli a kedvence az érettségire készülő Georginának, a 14 éves Rebekának és az óvodás Dorottyának.

Ám nem csak a családja körében arat sikert Panni. A legelső sós stangli és pogácsafesztiválról elhozta az első díjat testvérével, Máriával, az idei fánkfesztiválon pedig a legjobb ízű hagyományos fánk kategóriában nyert.


Temesi Józsefné már több versenyen is sikert aratott (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Nincs különleges stangli receptem – mondja. Úgy készíti el, ahogyan az anyósától tanulta: a sima kelt tésztát majdnem olyan vékonyra nyújtja ki, mint a rétest, aztán cikkekre vágja. Házi olvasztott zsírral megkeni, megsózza és feltekeri.

A bögrés rizs is a kedvencek közé tartozik, melynek hozzávalói:

1 bögre rizs, 1 bögre víz, 1 liter tej, 10 evőkanál kristálycukor, 2 citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, 4 db tojás, 5 dkg vaj, kevés búzadara a sütőedény (jénai, vagy kuglófsütő) szórásához.

Elkészítése:

A rizst a vízzel, az 5 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel puhára főzzük. A tojások sárgáját a másik 5 evőkanál cukorral és a vajjal kikeverjük, majd a még langyos rizshez hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. A vajjal kikent jénai tálat búzadarával megszórjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon mintegy 50 percig sütjük. Sárgabarack, málna, meggy, vagy cseresznye lekvárral tálaljuk.

A rizsfelfújt mellé a könnyű brokkolikrémlevest így készíti el:

Egy fél kilogrammos brokkolit cikkekre szedve két közepes méretű burgonyával feltesz főni, őrölt fehérborssal és kurkumával fűszerezi, s miután megfőtt, tejszínnel, vagy tejföllel besűríti. Végül az egészet botmixerrel összeturmixolja.

Bakonyi Erzsébet