GasztroKanizsa: Ébredezik a kert, virágzik a pálinkafa

2019. ápr. 5.

A szepetneki Markács Zoltánék éléskamrájában minden megtalálható, köszönhetően Arankának, a ház asszonyának. A vasárnapi ebédhez a kertből hozta be a spárgát. A kert dísze, a virágba borult ringlószilva, népiesen szólva „pálinkafa”, szemmel láthatóan jól tűri a sormási szelet.


Markács Zoltánné önellátó háztartást vezet, a kertben minden megterem (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Rügyeit, leveleit hozza az állványra futtatott szőlőkivi, a datolyaszilva, a sárgadinnyéhez hasonló gyümölcsű indián banán. A fóliasátrak mellett sorakozik az áfonyabokor, a berkenye, a kamcsatkai mézbogyó, az egres, a jósta, a málna, a rebarbara, a goji bogyó, a szeder, a kakukkfű, a homoktövis, a zsálya, az ánizskapor, a lestyán, és megannyi társa. A kert hátsó felében a színesedő gyümölcsfák élvezik a napsugarakat.

A spájz polcain megszámlálhatatlan a befőttek, lekvárok, szárított fűszerek, szószok fajtája és mennyisége, amelyekből akár 10 perc alatt el tud készíteni egy levest.

A vegeta hozzávalói:

Lestyán, sárgarépa, zöldség, paszternák, hagyma, póréhagyma, gyömbér, kelkáposzta, karalábé és zellergumó a zöldjével együtt, valamint a színezéshez kurkuma por. A hozzávalókat megszárítja, ledarálja, és üvegekben tárolja.

A sóban eltett zöldségekkel ízesíti az alapleveket.

A fűszeres paradicsomot így készíti el:

A paradicsomot tepsibe rakja, szór rá fokhagymát, bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót, egy kevés borsot, az egészet olívaolajjal megspricceli és úgy süti meg. Ezután üvegekbe rakja és száraz dunsztba teszi, vagy a befőző automatában 80 fokon 10-20 perc alatt kidunsztolja. Kisebb üvegekben tárol mindent, mert a felbontást követően így két hétig eláll a hűtőszekrényben. Tartósítószert szinte semmihez sem használ. Mivel a mélyhűtőbe nem fér be minden, a burgonyával savanyított kovászos uborkát is kidunsztolta. A különböző fűszernövényeket tartalmazó levét más ételekhez is fel tudja használni.

Kikísérletezte az igazi szárított paradicsom elkészítésének módját is:

A paradicsomot sütőben megszárítja, fűszerezi fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval és bazsalikommal. Szárítás közben még megsózza, belehelyezi egy üvegbe, és felönti olajjal. Különleges ízt ad az ételeknek. A gyümölcsökből nemcsak gyümölcslevet, hanem teát és gumicukrot is készít, sőt, meglepi a családját csokoládés lekvárral is.

Szilvalekvár készítésénél a 10 literes lábost ecettel kikeni, hogy sütés közben ne égjen le az edény oldalára a gyümölcs. Keverés nélkül 5-6 óra alatt megsüti.

Bakonyi Erzsébet