GasztroKanizsa: Ünnepváró hangulatban

2019. ápr. 19.

Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is várják az ünnepeket. Ilyenkor a gyerkőcök napjai az ajándékvárás izgalmával, a felnőtteké a mindenre kiterjedő készülődéssel telnek el.


Tóth Judit a hétvégi reggelit kiegészítette hidegtálakkal és desszerttel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Horváth Györgyék lakása már két hete ünnepi díszben ragyog. Kezében a füstöltsonkával, a férj keze munkáját dicsérő „fából faragott tapsifüles” is megérkezett a piacról. A ház asszonyát, Tóth Juditot is elragadta a húsvéti tojásfestés izgalma, amelyhez leányuk, Szabina Angliából hozta a festéket. Nem főpróbát tartott, hanem ráállt a keze.

Aztán úgy gondolta, a hétvégi reggelit kiegészíti hidegtálakkal és desszerttel. Így kerültek az egyszerűen elkészíthető és nem drága ételek – főtt sonka piros tojással és tormával, majonézes franciasaláta, skót húsgombóc és édességként túrógombóc – a salátalevelekkel díszített tálakra.

Az ünnepváró hangulat részesei lehettek a bevásárló körútra induló barátaik is, akiket már korábban meghívtak egy kávéra.

A skót húsgombóc hozzávalói: 40 dkg darált hús, 2 tojás, 2 zsemle, fűszerek. A fasírozott alapot kiformázta, a közepébe 1 főtt fürjtojást tett, bepanírozta és kisütötte.

A majonézes franciasaláta hozzávalói: fél kg franciasaláta alap, 1 savanykás alma, 4 db főtt tojás, 3 szál zöldhagyma, 2,5 dl majonéz, 1 evőkanál tejföl, só, bors, kevés cukor és pár csepp citromlé.

Elkészítése:

Az almát és a zöldhagymát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és a kifőzött salátaalappal. Egy éjszakát érlelni hagyjuk.

A túrógombóc hozzávalói: 25 dkg túró, 20 dkg porcukor, 15 dkg kókuszreszelék, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj. A hozzávalókat összegyúrjuk, és meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Bakonyi Erzsébet