Ittas férfi támadt a mentősökre Nagykanizsán

Csak segíteni akartak a mentősök egy ittas, 37 esztendős férfinek tavaly novemberében, de ő nem volt túl hálás: megtámadta a mentőápolót. Nagyon rosszul tette, hiszen, akár 5 évnyi szabadságvesztéssel is büntetheti a bíróság azt, aki közfeladatot ellátó személyre – vagy akár hivatalos személyre – támad. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 37 éves, nagykanizsai férfi 2018. november 1. napjának délelőttjén, ittas állapotban feküdt a járdán a nagykanizsai Takarék utca és Bolyai utca kereszteződésében, ezért az arra közlekedők mentőt hívtak hozzá. A hívás nyomán a helyszínre érkezett az Országos Mentőszolgálat gépkocsijával egy mentőápoló és a gépkocsivezető, akik felsegítették a terheltet, a mentőautó betegterébe ültették, majd a mentőápoló az ülésben biztonsági övvel rögzítette.

A férfi ezt követően kiabálni kezdett vele, trágár szavakkal szidalmazta, majd kétszer megrúgta a jobb térdén, ami miatt a sértett hátratántorodott. A sértett mentőápoló próbálta megnyugtatni a terheltet, majd ismét megközelítette, ám a férfi ököllel többször is feléje ütött, amely ütések elől a sértett elhajolt. A mentőápoló ezután rendőri segítséget kért, majd a terheltet rendőri kísérettel szállították be a nagykanizsai kórházba. A sértett a rúgások következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, amely miatt nem terjesztett elő magánindítványt.

Ettől függetlenül, mivel a mentősök bármely „formájú” megtámadása súlyos bűncselekménynek minősül, ezért a Nagykanizsai Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a 37 éves, kanizsai férfi ellen.

Papp Attila