Képversekkel ünnepelték a Bolyai-iskola tanulói a magyar költészet napját

Rendhagyó módon ünnepelték a magyar költészet napját a Bolyai-iskolában. A 7. a osztályos tanulók kalligramokkal, azaz képversekkel népszerűsítették az ismert irodalmi alkotásokat. – Azt határoztuk el, hogy az utca emberét megszólítjuk, és a hétköznapokba beemeljük az irodalmat, népszerűsítve így azt. A képversek világával szerettük volna őket megismertetni, hogy lássák ők is, hogy egy-egy műalkotás igazi művészeti értéket is képvisel – mondta el Bánfai Adrienn, a Bolyai-iskola magyar-történelem tanára.


A versek tartalmát képileg is megjelenítő költészeti műforma az ókor óta ismert, irodalmi jelentőségűvé azonban a XX. században vált

A diákok az Erzsébet téren szólították meg a járókelőket, ahol nemcsak elszavalták, hanem el is készítették a képverseket. A versek tartalmát képileg is megjelenítő költészeti műforma az ókor óta ismert, irodalmi jelentőségűvé azonban a XX. században vált. – Már két hete készülünk erre a mai napra. Nagyon megörültem, amikor a tanárnő engem választott. Hosszadalmasan készültünk, azért volt egy-két óra, amiről elkért minket a tanárnő, hogy tudjuk tökéletesíteni a képverseket, de megérett ennek a gyümölcse szerintem – árulta el Varga Lilla, a Bolyai-iskola tanulója. Az érdeklődők ajándékot is kaptak, méghozzá a tanulók által készített kalligrammot. A magyar költészet napját 1964 óta ünneplik április 11-én, József Attila születésnapján.