Királyok és Keresztek – új kiállítás nyílt a Magyar Plakát Házban

Brüsszel és Párizs után szülővárosában, Nagykanizsán is bemutatta képregényét Németh Levente grafikusművész. A Magyar Plakát Házban megnyílt kiállításon a Királyok és Keresztek című kiadvány rajzait és a szeptemberben megjelenő folytatás néhány illusztrációját is megnézhetik az érdeklődők.

Első alkalommal nyílt kiállítása szülővárosában Németh Leventének. A grafikusművész az általa tervezett és rajzolt képregény, a Királyok és Keresztek illusztrációit hozta el a Magyar Plakát Házba.

A tárlat anyagát egykori mestere, Stamler Lajos művésztanár ajánlotta a megjelentek figyelmébe.


Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszönti a vendégeket. Mellette Németh Levente, és az alkotó mestere, Stamler Lajos

– Nagyon szerény és elkötelezett volt. Azt gondolom, a mostani kiállításon ugyanez mutatkozik meg, annyival kiegészülve, hogy most már a képességeinek teljes vértezetében dolgozik, tehát az alkalmazott és az autonóm grafikáról mindent tud – mutatott  rá Stamler Lajos, a Batthyány Lajos Gimnázium művésztanára.

A tavalyi brüsszeli képregényfesztiválon nagy sikert aratott, és már több hazai, illetve külföldi kiállításon szerepelt Királyok és Keresztek első része 2017-ben jelent meg, és a XI. századi magyar történelembe, a már idős István király korába kalauzolja az olvasót.

– Nekem már nagylányaim vannak, 15 és 19 évesek. Ha az ő korosztályukat megkérdezem, Merlinről és Artúr királyról – akiknek a történetét filmeken láthatták – nagyon sok mindent tudnak, a magyar történelemről azonban szinte semmi ismeretük nincs. Arra gondoltunk, miért ne találjunk ki olyan hősöket, akik magyarok, a mi történelmünket építették – mondta el kérdésünkre Németh Levente.


Az applikáció révén szöveges tartalmak és 3D-s modellek jelennek meg a készülék kijelzőjén

Az élményt egy androidos telefonokra ingyen letölthető alkalmazás teszi még teljesebbé. A Királyok és Keresztek szerzőpárosa, Mészáros János és Németh Levente 2019 szeptemberére ígéri a képregény folytatását. Az egy hónapig látható kanizsai kiállításon a következő rész néhány illusztrációját is megnézhetik az érdeklődők.