Megerőszakolta a feleségét egy 40 éves, zalai férfi

Remélhetőleg a most következő, sajnálatos esetből minden, erőszakoskodásra hajlamos férfi számára világossá válik, hogy súlyos börtönévek járnak bármely nő meggyalázásáért. Egyáltalán nem lesz, mert nem lehet „mentség” még az sem, hogy a megerőszakolt nő korábban a férfi felesége, barátnője volt.

Itt hívom fel az erőszakoskodni vágyók figyelmét, hogy a szexuális erőszak alapesetben is kettő és nyolc év között büntetendő. Ez azt jelenti, hogy az eljáró bíró a középmértékből kiindulva fogja kiszabni a büntetést, azaz összeadja a kettőt és a nyolcat, majd azt elosztja kettővel: ez a középmérték. Vagyis, aki erőszakot követ el, annak az 5 év lesz a kiindulópont. De ennél csak többet ülhet majd a nő meggyalázója, ugyanis ilyen esetekben senki ne bízzon a bíróság kegyelmében, úgyszintén ne bízzon a későbbi zárkatársak megértésében sem. Ahogy bekerül a börtönbe, nehéz esztendők elé néz majd, megjegyzem, teljesen megérdemelten. Nos, ezt gondolja végig minden férfi, akinek erőszakos közösülés fordulna meg a fejében. Visszatérve a tófeji erőszaktevő bűnügyére: a részleteket dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől tudtam meg.

A 40 éves férfi és a sértett 2002-ben kötöttek házasságot, kapcsolatukból két gyermek született: 2004. évben egy lány, 2009. évben pedig egy kisfiú.  A férfi és a nő kapcsolata tavaly már olyannyira megromlott, hogy a sértett 2018. október 17-én közölte a férfivel: el szeretne válni tőle. A terhelt és a sértett ezt követően már külön is aludtak egymástól: a férfi a tófeji ingatlanának nappali helyiségében, míg a nő az ingatlan hálószobájában.

A sértett 2018. november 04. napján, 05 óra körüli időben felkelt, majd kiment a konyhába egy nyugtatót bevenni, hogy tovább tudjon aludni. Ekkor a férfi – aki a nappaliban felébredt a zajra – szintén kiment a konyhába, és a sértett mögött megállt. A nő megkérdezte a terhelttől, hogy hova tűnt a mobiltelefonja, amit a konyhapulton hagyott. A férfi erre azt válaszolta, hogy azt már nem kapja vissza többé, majd a neki háttal álló sértettet a konyhapultnak nyomta, és erőszakkal közösült vele. A nő ellenállt, miközben kérlelte a terheltet, hogy hagyja békén, engedje el. De az erőszaktevő erre csak azt válaszolta, hogy ezek után megint szeretni fogja, és majd fizet is a szexért neki, úgyis ez kell a nőnek. A férfi a sértett ellenkezése és tiltakozása ellenére csak akkor hagyta abba a cselekményét, amikor kielégült.

A nő – a sérelmére elkövetett bűncselekmény hatására is – 2018. novemberében válókeresetet nyújtott be a Zalaegerszegi Járásbíróságon.

2018. december 12. napján, 20 óra 30 perc körüli időben a sértett a tófeji ingatlan fürdőszobájában, a fürdést követően kinyitotta a fürdőszoba ablakát, és azt látta ekkor, hogy férje az ablakon keresztül, a melléképület tetején állva leskelődik utána. A férfi ezt követően befutott az ingatlanba, majd ott, a törülközőt maga köré csavaró sértettet megfogta és felszólította arra, hogy csókolja meg. A sértett erre nem volt hajlandó, szabadulni próbált a terhelt szorításából, úgy, hogy a férfit ütlegelte és rugdosta, ahol érte, mely dulakodás közben a törülköző leesett róla, és a terhelt ekkor a meztelen sértettet inzultálta. Eközben a nő kiskorú gyermekei – akik szintén az ingatlanban tartózkodtak – a sértett védelmére keltek: a kislány telefonon próbált meg segítséget kérni, míg a kisfiú a terheltet hátulról próbálta meg lerángatni a sértettről. Az asszony – kiszabadulva a férfi fogásából – felkapott egy plédet magára, majd a közelben lakó ismerőséhez futott segítségért. A kiérkező járőrök a férjet elfogták, most pedig szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat ellene a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

Papp Attila