Mérséklődik az aszály, jelentős mennyiségű csapadék várható

facebook megosztás

Mérséklődik az aszály, további jelentős mennyiségű csapadék várható a héten - írta hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.    

A múlt hét második feléig tartó szárazságot pénteken megszüntető légörvénynek köszönhetően az ország nagyobb részén 5-15 milliméter csapadék esett, de a Duna-Tisza köze jelentős területén, Nógrád megyében, valamint a Tiszántúl nagyobb részén csak 0-5 milliméter. Ez pedig a talajnak csak a felső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni , és azóta már el is párolgott vagy épp csak a port verte el - írták. Ahol legalább 10 milliméter eső esett, ott a növények gyors fejlődése várható.    

A talaj felső 20 centiméteres rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen nőtt, de máshol 30 százalék alatt van, Csongrád megyében például a felső 50 centiméter nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent.     

Az OMSZ szerint  ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte, a heti csapadékmennyiség 15 és 30 milliméter között valószínű, néhány helyen ennél is több lehet, így a talaj vízkészlete a jelentősen nőhet.    

Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, amelyet a növényvédőszeres-permetezésnél kell számításba venni.     

A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű tüzes időszaknak - írta a meteorológiai szolgálat.   

Megjegyezték, hogy a napokban sokféle gyümölcsfa virágzik, aminek kedvez a meleg időjárás, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 10-12 fok körül van és a mélyebb rétegek sem hidegebbek, ami már megfelelő a kukorica vetéséhez.     

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán közölt előrejelzése mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá csaknem 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján áll össze.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.